Metalul este un element versatil, cu multiple utilități și roluri în căminul nostru. Folosit pe scară largă, de la realizarea materialelor de construcții până la ustensile de bucătărie, el reprezintă o constantă în majoritatea locuințelor.

Care sunt cele mai bune metode de înlăturare a murdăriei de pe metale?

Deseori avem tendința de a utiliza un detergent universal de curățare ce este destinat tuturor suprafețelor sau a lucrurilor din casă fără să ținem cont de particularitățile acestora și nu reușim astfel să le îngrijim adecvat. Acest obicei nu face decât să le deterioreze în timp ori să le afecteze rezistența și strălucirea. Nu există o rețetă unică care să funcționeze pentru toate tipurile de aliaje deoarece sunt prevăzute cu caracteristici diferite în funcție de componente sau procedeele de realizare. Solutiile specifice de curatat metalul sunt întotdeauna potrivite atunci când vorbim de menținerea și prelungirea vieții acestuia. Obiectele din oțel inoxidabil ocupă cel mai mult spațiu în gospodărie, iar dacă discutăm despre metode de îngrijire eficiente este necesar să respecți anumite reguli. Alături de aluminiu, el se regăsește în diverse ustensile cu destinație casnică sau chiar tacâmuri. Orice detergent lichid obișnuit pe care îl vei folosi va trebui clătit temeinic, în caz contrar nu vei face decât să pătezi întreaga suprafață vizată. Deși este mai robust față de altele, dacă nu va fi tratat cu soluții profesionale sau care nu atacă stratul de protecție, riști să se degradeze rapid. Se întreține totuși foarte ușor prin aplicarea unor rețete simple care șterg cu succes impuritățile, fără să folosim amestecuri chimice agresive.

De ce vei ține cont când cureți bijuterii pretențioase din aur, argint sau cupru ?

Atunci când bijuteriile de aur sau argint nu au încrustate pietre prețioase sau semi-prețioase îndepărtarea murdăriei se face prin înmuierea lor într-un vas cu apă clocotită simplă sau în care ai adăugat în prealabil puțin detergent lichid de vase. După ce le ștergi cu o perie moale, le usuci și devin din nou strălucitoare și atractive. Patina cuprului are întotdeauna farmecul său, dar uneori depunerile colorate și murdăria îi umbresc frumusețea. Din fericire există proceduri asemănătoare cu cele aplicate pentru metalele sensibile precum aurul sau argintul care îl readuc la viață și îi redau textura de odinioară. În cazul alamei trebuie să verificați în primul rând existența unui strat de protecție sau de lac deasupra, iar în această situație, o cârpă umedă va fi suficientă. Când el nu există, îl poți restaura cu un săpun lichid blând ori dacă ești adeptul ingredientelor ecologice, obții rezultate foarte bune cu ajutorul oțetului, lămâii sau chiar a ketchup-ului. Solutiile profesionale de curatat alama sunt sigure și lipsite de riscuri dacă vrei să ai rezultate remarcabile.

Ce produse profesionale alegi pentru protejarea împotriva coroziunii?

Datorită funcționalității lor diferite există obiecte metalice mai intens utilizate față de altele. Orice lucru realizat din acest material este susceptibil stricăciunii, iar aplicarea unor substanțe de protecție precum pasivarea este o recomandare ce îi poate prelungi cu siguranță viața. Oțelul inoxidabil, aluminiul sau aliajele speciale reprezintă alegeri sigure ce rezistă bine factorilor externi ce le afectează structura în mod obișnuit. Elementele ce au în componență piese mobile utilizate intensiv precum mânerele sau clanțele au un risc crescut de degradare. Cel mai bine este să aplici frecvent un inhibitor de coroziune potrivit nevoilor produsului respectiv pentru că te ajută să îl păstrezi în stare optimă și să îi menții aspectul nou mult timp.

În consecință, nu este bine să folosești substanțe de curățare provenite din surse nesigure necompatibile cu caracteristicile materialului pe care dorești să îl restaurezi deoarece riști deteriorarea sa iremediabilă!

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tabel-aranjarea-mesei-pus-masa-tacamuri-172491/