Numarul persoanelor care au optat pentru sistemele fotovoltaice a crescut semnificativ in ultimii ani. Cererea de sisteme fotovoltaice este una intr-o continua crestere. Si, ne referim aici si la persoanele care aplica pentru programul finantat de stat. Ei bine, acest lucru nu poate decat sa ne bucure, pentru ca astfel mediul inconjurator este extrem de protejat.

Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a instala panourile fotovoltaice on-grid

Chiar daca instalarea acestor sisteme solare comercializate de Sunup.ro a devenit una tot mai simpla in ultimii ani, cu siguranta ramane inca un proces foarte strict si important. Daca te-ai decis ca vrei sa achizitionezi un astfel de sistem, atunci iata ce pasi trebuie sa urmezi:

Gaseste o echipa de specialisti in montajul panourilor fotovoltaice on grid

Acest pas este foarte important si nu trebuie ignorat. Indiferent de cat de mult crezi ca te pricepi sa faci chiar tu acest lucru, este un intreg proces care trebuie realizat de catre specialisti. Poti incepe prin a face un research cat mai detaliat astfel incat sa poti face o comparatie.

Specialistul iti va adresa mai multe intrebari, in principal legate de locuinta ta. Informatiile solicitate vor fi legate de calitatea, tipul si starea acoperisului. In plus, specialistul te va intreba si de consumul de energie electrica lunar. Poti discuta cu mai multi specialisti diferiti pentru a-ti face o parere si pentru a lua mai apoi o decizie corecta.

Evaluarea locuintei si a locului in care doresti sa instalezi sistemul

In etapa de proiectare, specialistul va evalua casa ta cu atentie, astfel incat sa poata determina care sunt cele mai bune panouri fotovoltaice, invertoare si alte componente necesare. Este foarte important ca toate aceste componente sa fie achizitionate dintr-un singur loc. Acest lucru te va ajuta sa obtii un certificat de garantie.

Specialistul va inspecta cu foarte mare atentie acoperisul casei tale si sistemul electric. Astfel se va asigura ca nu exista absolut nici un risc. Totodata, in urma acestei evaluari se pot programa eventualele reparatii care ar putea fi necesare.

Proiectarea si autorizarea sistemului de panouri fotovoltaice

Dupa ce pasii de mai sus au fost urmati cu strictete, este nevoie de un plan de proiectare a sistemului. Acest plan include atat numarul panourilor solare cat si locul in care sistemul urmeaza a fi montat. De asemenea, pentru un montaj sisteme fotovoltaice se va lua in considerare si cablajul sistemului precum si conectarea acestuia la retea. Este esential ca acest plan sa respecte cerintele de siguranta impotriva incendiilor.

Instalarea propriu-zisa

Acest proces dureaza intre 1 zi si 3 zile, in functie de dimensiunea sistemului. Dupa ce panourile fotovoltaice se instaleaza pe acoperis, urmeaza montarea echipamentului electric. Apoi, instalatorul va curata foarte bine zona de lucru si va incepe inspectia si interconectarea sistemului.

Intretinerea sistemului de panouri solare

O intretinere incorecta sau insuficienta poate afecta cantitatea de energie produsa de aceste panouri. Panourile solare necesita absorbtia eficienta a energiei solare. Este esential ca aceste panouri sa fie in permanenta curate. Pentru intretinerea lor, se pot folosi cu incredere aceleasi echipamente si substante utilizate in spalarea ferestrelor. Este indicat ca atunci cand cureti panourile solare sa faci acest lucru atunci cand acestea sunt umede sau ude. Astfel, murdaria va fi eliminata cu usurinta.

Este exclus sa folosesti un burete abraziv pentru ca acesta va zgaria sticla. Poti alege in schimb o carpa moale sau o perie moale cu maner lung. Pentru eficienta maxima, asigura-te ca intretii corect sistemul de panouri. Retine ca acumularea de murdarie poate reduce productia de energie electrica a panourilor solare cu pana la 20%. De aceea, asigura o curatare periodica pentru o functionare exemplara a panourilor solare.