Cele 8 tipuri de sefi despre care americanul John Hoover vorbeste in cartea ‘Cum sa lucrezi pentru un idiot’, te pot ajuta sa il incluzi pe seful tau intr-unul dintre ele. Cartea lui Hoover (Dr.) se bazeaza pe ani de studiu. Intr-adevar cartea sa vorbeste pe larg despre comunicarea cu seful de tip ‘idiot’, insa sunt interesante si celelalte categorii. De asemenea, Hoover spune ca daca de-a lungul carierei tale ai avut doar un anumit tip de sef, asta iti poate spune mai multe despre tine: s-ar putea sa aflii ca iti place sa te autopedepsesti sau ca industria in care lucrezi poate atrage un anumit tip de sef.

Deci, tu pentru cine lucrezi?

Tipul 1: Seful cel bun

Seful bun este acel sef care se poarta frumos cu toata lumea, care este educat, manierat si are un simt al dreptatii dezvoltat. Un astfel de sef nu face diferente intre angajati si le evalueza corect munca. Un bun sef stie care este cheia spre suces – o buna comunicare cu cei din jur. Astfel, el fiind foarte deschis la opiniile altora, ii va incuraja si pe cei cu care munceste sa fie deschisi si comunicativi. Pe baza acestor principii, un sef bun isi poate crea relatii de durata cu oameni sus-pusi, dar si cu oamenii simplii, fara functii importante. Un sef bun se ghideaza dupa urmatoarea regula: se poarta cu angajatii lui asa cum ar vrea el sa fie tratat de propriul sef.

Tipul 2: Seful care se crede Dumnezeu

Mda, vorbim de sefi care se cred Dumnezeu la ei in companie. Cel mai des acest tip de sef e intalnit in institutii care au de-a face cu religia, cu spiritualul. Acesti sefi sunt megalomani in adevaratul sens al cuvantului. Acestui tip de sef trebuie sa i te adresezi exact cum vrea el, sa urmezi 100% regulile lui… ce mai, trebuie sa para ca tu faci totul dupa regulile create de el si nu altfel. Sefii de tipul ‘Dumnezeu’ vor doar sa isi manifeste puterea, pentru ca de obicei in spatele acesteia se ascunde incompetenta. Pentru a te ingelege bine cu un astfel de sef, trebuie sa faci totul asa cum vrea si cum spune el. Ai grija, nu il contrazice! El e atotstiutor!

Tipul 3: Seful de tip Machiavelli

Sefii de tip Machiavelli nu se cred Dumnezeu in companie. Sunt extrem de inteligenti si stiu mai mult decat arata, afirma Hoover in cartea sa. Acet sef vede lumea ca pe o piramida imensa si cel mai inalt punct al piramidei ii apartine. Acest sef s-ar putea sa nu te ia in considerare prea mult cand vrea sa isi realizeze planurile, deci nu-i sta in cale! S-ar putea sa te faca praf in goana dupa indeplinirea planurilor lui… si nici nu o lua personal… tu, ca angajat, pur si simplu nu contezi prea mult, esti doar o mica rotita din sistem! Sefii de tip Machiavelli sunt foarte concentrati pe proiectele lor si au in spate o motivare foarte puternica. Acest sef e foarte egoist si pentru ca cei din jur conteaza foarte putin sau deloc, pastreaza pentru sine parerile si discutiile prea personale. In gratiii ii poti intra doar daca il ajuti cu adevarat la indeplinirea obiectivelor lui – daca obiectivul tau cu obiectivul lui nu sunt aceleasi… o sa-ti fie cam greu la munca.

Tipul 4: Seful masochist

Sefii din acesta categorie au impresia ca pedepsele si sanctiunile sunt date pe merit. Acest tip de sef va atrage langa el persoane din motive aproape bolnave, din dorinta da a avea oameni mereu in jurul lui, pe care sa ii stie oarecum dependenti de el. Ei vor sa stie ca angajatii lor nu sunt in stare sa isi faca treaba fara ei. Intr-o companie condusa de un astfel de sef sau un departament care are un sef de tip masochist, nu se face mai nimic profitabil sau constructiv – astfel ca, de cele mai multe ori, dupa munca, vine pedeapsa. Acest tip de sef este mereu nemultumit de el, de angajatii lui, iar cand cineva se simte bine, are grija sa strice dispozitia acelei persoane, deci nu te arata prea fericita. Acest tip de sef nu face din succes o prioritate, iar succesul altora il irita.

Tipul 5: Seful sadic

Seful de tip sadic, este acel sef care, daca te vede ca muncesti pe branci, iti va da cu siguranta si mai mult de lucru. Acest sef iti da indicatii tot timpul, iar parerea ta nu conteaza. Daca te vede ca te amuzi la birou, atunci cu siguranta se va supara si va avea ce sa iti reproseze. Cu toate acestea, ai grija sa nu il vorbesti de rau pe seful tau sadic si nu arata ceea ce simti celor apropiati lui. Doar daca vei putea sa iti mentii o atitudine pozitiva, ii vei castiga admiratia.

Tipul 6: Seful paranoic

Acest sef este foarte suspicios cu angajatii lui. Se teme ca toti cei din jur vor sa il fure, sa il insele, sa ii saboteze proiectele. Orice faci poate fi interpretat ca un mod de a-i submina autoritatea. Toate aceste actiuni se intampla in mintea lui. Unele pot deveni realitate insa. Chiar daca exista sau nu o conspiratie, rezultatul e acelasi – un proiect va avea de suferit. Acest tip de sef se poate intalni mai ales in domeniul serviciilor, in domeniile in care angajatii nu produc obiecte palpabile, in domeniile unde munca efectiva este mai greu de evaluat. Seful paranoic se teme de angajatii lui si de informatiile pe care acestia le cunosc.

Tipul 7: Seful de tip Amic

Seful de tip Amic vrea sa iti fie mai degraba prieten si nu superior. Pentru acest tip de sef este foarte importanta relatia cu angjatii. Seful Amic vrea sa fie placut de angajati, isi face griji pentru ei si vrea sa isi petreaca timp cu acestia si in afara programului de munca. Daca nu te intelegi cu un astfel de sef o sa ai de doua ori mai mult de lucru, pentru ca va trebui sa te ocupi si de ceea ce amicii sefului nu fac. Daca te intelegi bine cu seful de tip Amic probabil ca viata ta la munca va fi mai usoara. Cu toate acestea, daca in timpul programului de munca ai alte activitati decat ar trebui, probabil ca in weekend va trebui sa recuperezi…

Tipul 8: Seful idiot

Evident ca trebuia sa existe si acest tip de sef. Acest tip de sef reprezinta acei sefi care habar nu au ce e cu ei in functia respectiva, care nu au nici cele mai elementare cunostinte despre business-ul pe care il conduc. Seful de tip Idiot este acel sef care iti pune rabdarea, toleranta si rezistenta la stres foarte greu la incercare. Pentru a putea sa lucrezi cu un astfel de sef trebuie sa determini de ce il consideri idiot, daca motivele sunt cu adevarat intemeiate, iar daca raspunsul e da, atunci incearca sa faci abstractie de ele. Daca nu poti, ultima solutie este sa iti cauti alt job.