Nitratii care se gasesc in mod natural, cum ar fi cei gasiti in legume, sunt considerati a fi siguri si chiar benefici pentru consumatori. „Studiile au aratat ca nitratii naturali pot reduce riscul de cancer si riscul de afectiuni cronice de sanatate”, spune Allison Gregg, RDN, LDN, consultant nutritional la Mom Loves Best.

Cu toate acestea, nitratii gasiti in alimente, cum ar fi carnea, se pot transforma in nitriti atunci cand sunt combinati cu acidul din stomac, formand potential nitrozamine cancerigene. De asemenea, „atunci cand proteinele si nitratii sunt gatiti impreuna la temperaturi inalte, ele pot forma nitrozamine care au potential cancerigen [de a provoca cancer]”, noteaza Sears.

Dieteticianul Gaffen subliniaza ca odata ce ingrijorarea a devenit evidenta, nivelurile acceptabile de nitrati utilizate in procesare au fost scazute. „Tot din aceasta cauza, vitaminele C si E sunt acum adesea adaugate la mezelurile pentru a ajuta la reducerea reactiilor de nitriti din stomac”, spune ea.

Vestea buna este ca o persoana obisnuita nu consuma suficienta carne procesata pentru a face atat de mult rau. Riscul de cancer intestinal este destul de mic. Potrivit unui articol din 2019 de la BBC, sase din 100 de persoane din Marea Britanie vor face cancer intestinal la un moment dat in viata lor. Pentru persoanele care au mancat 50 de grame de carne procesata (trei fasii de slanina) in fiecare zi, sansa sa mutat la doar sapte din 100.

„Desigur, totul cu moderatie, as spune ca, daca dieta ta este, in general, neprocesata, bogata in produse, plina de carbohidrati sanatosi, grasimi si proteine, atunci micul dejun ocazional cu sarcheta sau slanina nu va va face sau nu va va afecta sanatatea”, spune Dr. Chris Airey, director medical la Optimale, cu sediul in Marea Britanie. „Nu uitati, ceea ce facem zilnic in mod constant, mai degraba decat mesele sau antrenamentele individuale, contribuie cel mai mult la sanatatea noastra generala.”

Cu toate acestea, exista modalitati de a evita potentialul nitrati daunatori din alimente, daca preferati sa jucati in siguranta. „Explorati optiunile alimentare ecologice. Nitratii si nitritii sintetici nu sunt permisi ca conservanti in alimentele si carnea ambalate ecologice”, spune Gregg.