Este greu sa fii optimist cu privire la rezolutiile de Anul Nou, cand 50 pana la 80 la suta dintre ele sunt destinate esecului. Industria fitness-ului isi bazeaza adesea modelul de afaceri pe fragilitatea rezolutiilor, sigur ca cea mai mare parte a multimii de noi membri ai salii din ianuarie va fi disparuta in actiune pana in aprilie. Este nevoie de o anumita mentalitate pentru a transforma o rezolutie de antrenament intr-o afacere incheiata. Psihologii au trasat rute pentru a evita capcanele naturii umane si pentru a ajuta oamenii sa-si atinga obiectivele de fitness, in ciuda sanselor.

Constiinta este un indicator destul de bun al capacitatii de a indeplini obiectivele, spune Stephen Graef, psiholog sportiv la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio. Oamenii care obisnuiesc sa duca lucrurile la bun sfarsit au sanse mai mari de a avea succes.

Dar asta nu inseamna ca noi ceilalti – cei ale caror rezolutii esuate subventioneaza antrenamentele sobolanilor de la sala – ar trebui sa renunte. Este nevoie doar de o anumita determinare si de incheierea abordarii „wing it”. La fel ca sa cumperi o masina sau sa pleci in vacanta, decizia de a face mai mult exercitii, de a te inscrie la o sala de sport sau de a face o noua activitate fizica ar trebui sa includa cercetarea. Este „doar despre a fi deliberat”, spune Graef.

1. Faceti-va obiectivele specifice

In loc sa alegeti rezolutii vagi, cum ar fi devenirea in forma, alegeti obiective de rezultate tangibile care se adreseaza fitnessului – finalizarea unei alergari de 10K, de exemplu. Oamenii ar trebui sa faca pasi mici, sau sa proceseze obiectivele, pentru a pune acele obiective mai mari in actiune. Ar putea avea nevoie sa-si cumpere pantofi, sa-si ia un antrenor de alergare sau sa se inscrie la o sala de sport.

2. Alege-ti sala ideala

Daca te inscrii intr-o sala de sport, cea in care te simti cel mai confortabil are cele mai mari sanse sa te atraga pe tot parcursul anului, spune Graef. Vizitati cateva pentru a va asigura ca calatoritul acolo este convenabil, estetica rezoneaza cu dvs. si personalul este prietenos si primitor. Daca personalul ofera introduceri bune cu echipamentul, iar orele te intereseaza si lucreaza cu programul tau, sala de sport ar putea fi potrivita.

3. Construiti-va pentru obiectivele dvs

Odata ce ti-ai formulat planul detaliat, pune-l pe hartie. Cercetarile arata ca obiectivele scrise sunt indeplinite mai des decat cele care nu sunt scrise. Apoi incepeti cu actiuni mici si exersati-le suficient pentru a forma obiceiuri, stabilind noi cai neuronale in creier. Daca obiectivul este un antrenament zilnic la sala de dimineata, incepeti cu o flexiune acasa in prima dimineata, apoi doua in dimineata urmatoare si asa mai departe. Odata ce ai incredere in acea rutina, transfera exercitiul in sala si construieste de acolo. Sarbatoreste castigurile obiectivelor procesului pe drumul catre obiectivul rezultat pentru a te ajuta sa te mentii motivat.

4. Pregateste-te sa dai peste cap

Planificarea esecului – care este destul de comun, mai ales in primele doua luni ale anului – este cruciala. Evitati auto-ura atunci cand esuati. Iti scade starea de spirit, scade increderea si pune obiectivele mult mai departe de atins. Caderea de pe carare nu te face o persoana groaznica; inseamna doar ca esti in afara drumului. Cand, nu daca, esuezi, este important pentru succesul tau viitor sa stii cum sa-ti revii si sa te reconectezi la planul tau. Ai putea reveni pe drumul cel bun recuperand cursurile pierdute, de exemplu.

5. Imaginati-va ca va atingeti obiectivele

Planificarea esecului – care este destul de comun, mai ales in primele doua luni ale anului – este cruciala. Evitati auto-ura atunci cand esuati. Iti scade starea de spirit, scade increderea si pune obiectivele mult mai departe de atins. Caderea de pe carare nu te face o persoana groaznica; inseamna doar ca esti in afara drumului. Cand , nu daca , esuati, este important pentru succesul dvs. viitor sa stiti cum sa va recuperati si sa va reconectati la planul dvs. Ai putea reveni pe drumul cel bun recuperand cursurile pierdute, de exemplu.

Graef ofera inca o metoda pe care atletii de competitie o folosesc adesea pentru a atinge obiectivele: vizualizarea. Daca provocarea este sa te tarasti pana la sala, imagineaza-ti ca treci in mod repetat prin zapada pana la masina intr-o dimineata rece si conduci la sala. Cand ai mai vazut ceva inainte, chiar daca doar in ochii mintii tale, devine mai realizabil. „Ceea ce crede creierul ca atinge corpul”, spune Graef.