Otrava a fost folosita pentru a ucide din cele mai vechi timpuri. Usor disponibile in natura, toxinele pot zbura adesea sub radar, confundate cu insecte gastrointestinale sau alergeni. Legenda spune ca regele Mithridates al VI-lea, care a domnit in nordul Anatoliei intre 120 si 63 i.Hr., se temea atat de mult de a fi otravit incat si-a construit imunitatea ingerand doze mici de mai multe toxine de-a lungul timpului. Astazi, aceasta practica este cunoscuta sub numele de „mitridatism”, dupa el. (Si, desi a functionat pentru Westley in The Princess Bride , nu este recomandabil din punct de vedere medical.)

Otravirile de pe aceasta lista includ un episod celebru din Grecia antica, un caz infam in care toxina aparent nu a functionat si un incident recent in care sinuciderea unui criminal de razboi a fost transmisa in direct in intreaga lume.

1. Socrate (mort in 399 i.Hr.)

In 399 i.Hr., guvernul atenian l-a judecat pe filosoful Socrate. Acuzatiile: coruperea tinerilor si refuzul de a recunoaste zeii orasului-stat grec.

Socrate a fost gasit vinovat si a primit o condamnare la moarte pe care a executat-o ​​el insusi, in loc sa renunte la credintele sale. Relatarile contemporane spun ca filozoful in varsta de aproximativ 70 de ani s-a sinucis band otrava, despre care istoricii o credeau in mod traditional a fi cucuta. Doua secole mai tarziu, artistul francez Jacques-Louis David a portretizat celebra otravire in pictura sa din 1787 „Moartea lui Socrate”.

2. Juan Ponce de Leon (mort in 1521)

In 1513, conchistadorul spaniol Juan Ponce de Leon a condus o expeditie in ceea ce este acum Florida, cautand despre o fantana a tineretii despre care se zvoneste. Incercarea sa de a coloniza teritoriul Spaniei s-a incheiat cand indigenii Calusa l-au atacat pe el si pe colegii sai invadatori.

Un membru al lui Calusa s-ar fi impuscat pe Ponce de Leon cu o sageata inmuiata in seva alba laptoasa de la un copac manchineel, care este foarte otravitor pentru oameni. (O atingere a scoartei sale poate provoca vezicule chinuitoare, in timp ce o muscatura a fructului sau se poate dovedi fatala.) Invadatorii europeni l-au adus pe Ponce de Leon in Cuba controlata de Spania, unde a murit din cauza ranilor sale.

3. Charles Francis Hall (mort in 1871)

Americanul Charles Francis Hall a fost un explorator arctic si comandant comun al expeditiei Polaris, o incercare esuata de a ajunge la Polul Nord. La sfarsitul lunii octombrie 1871, Hall a inceput sa se planga de probleme gastrointestinale si de alte probleme de sanatate si a acuzat membrii expeditiei ca l-au otravit. Doua saptamani mai tarziu, a murit in cabina lui.

In anii 1960, cercetatorii au efectuat o autopsie pe corpul lui si au descoperit niveluri crescute de arsenic in partile parului si unghiilor crescute in ultimele doua saptamani din viata, sugerand ca suspiciunile lui Hall erau corecte. Cu toate acestea, identitatea persoanei care l-a otravit ramane un mister.

4. Guangxu (decedat in 1908)

In 1875, la varsta de patru ani, Guangxu a devenit imparat al dinastiei Qing, ultima dinastie imperiala care a condus China. O lovitura de stat din 1898 l-a indepartat efectiv de la putere si l-a plasat in arest la domiciliu, unde si-a petrecut restul vietii.

Cand Guangxu a murit in 1908, la varsta de 37 de ani, dupa un deceniu in arest la domiciliu, existau suspiciuni de otravire. Dar inregistrarile imperiale au indicat ca a murit din cauze naturale. Abia in 2008, la un secol dupa moartea lui Guangxu, cercetatorii moderni au dezvaluit ca zvonurile erau adevarate: examinarile corpului sau au indicat ca acesta continea niveluri extrem de ridicate de arsenic. Ca si in cazul mortii lui Hall, cine l-a otravit ramane un mister.

5. Grigori Rasputin (died 1916)

Controversatul mistic rus Grigori Rasputin a castigat notorietate de durata nu doar pentru ca a fost otravit, ci si pentru ca a supravietuit otravirii. Taran analfabet cunoscut pentru comportamentul sau licentios, Rasputin a dezvoltat totusi o relatie stransa cu tarul Nicolae al II-lea si familia sa, ultima familie imperiala care a condus Rusia inainte de Revolutia Rusa din 1917. In decembrie 1916, printul Felix Yusupov si asociatii sai au conspirat pentru a-l ucide pe Rasputin, servindu-i mancare si bautura impletite cu cianura de potasiu.

Cand otrava nu parea sa-l doboare pe Rasputin, Yusupov si conspiratorii sai l-au impuscat si l-au inecat pe mistic. Relatarea evenimentelor lui Yusupov l-a ajutat sa transforme Rasputin intr-o figura legendara, starnind mai multe teorii despre cum ar fi supravietuit otravirii.

6. Stepan Bandera (decedat in 1959)

Un important militant nationalist ucrainean, Stepan Bandera a intrat in inchisoare in anii 1930 pentru implicarea sa in asasinarea unui oficial polonez. Eliberat in 1939, dupa ce Germania a invadat Polonia, Bandera s-a aliat cu nazistii, care si-au impartasit antisemitismul si opozitia fata de Uniunea Sovietica.

Bandera a murit in Germania de Vest in 1959, iar la inceput, politia din Munchen a banuit ca s-a sinucis cu cianura. Cu toate acestea, cand agentul KGB Bohdan Stashynsky a dezertat in Germania de Vest doi, cativa ani mai tarziu, el a marturisit ca l-a ucis pe Bandera impuscandu-i cu cianura in fata lui Bandera cu un pistol cu ​​aer comprimat. (Stashynsky a purtat o masca de gaz pentru a se proteja.)

7. Slobodan Praljak (decedat in 2017)

In noiembrie 2017, fostul comandant militar croat bosniac Slobodan Praljak s-a prezentat in fata unui tribunal al Natiunilor Unite de la Haga pentru a face apel la pedeapsa sa de 20 de ani de inchisoare pentru crime de razboi. Cand judecatorul si-a mentinut sentinta, Praljak a declarat ca nu este un criminal de razboi si apoi a baut rapid ceva dintr-o fiola. Apoi a anuntat sala de judecata socata ca tocmai a inghitit otrava.

Praljak a murit cateva ore mai tarziu la un spital, dar videoclipul cu el luand otrava a fost transmis in direct pe site-ul instantei. Imaginile sinuciderii lui Praljak s-au raspandit online, devenind un meme. O ancheta a relevat ca s-a otravit cu cianura de potasiu. Procuratura Publica de la Haga nu a stabilit niciodata cum Praljak, aflat pe atunci la Unitatea de Detentie a ONU, a obtinut toxina.