Martifer Solar, un afiliat al portughezilor de la Martifer, a finalizat constructia unei instalatii fotovoltaice de 1,5 MW intinsa pe circa patru hectare in Pufesti, judetul Vrancea. Instalatia va produce energie suficienta pentru a alimenta aproximativ 1.000 de familii, economisind 1.029 tone de emisii de dioxid de carbon anual.

Marele parc solar a fost realizat pentru compania daneza Eurowind Energy A/S.

Investitiile in energia solara incep sa fie noul trend al pietei de energie regenerabila, dupa ce de la inceputul crizei mai ales, s-a vorbit mai mult de parcurile eoliene. Acest lucru este usor de inteles daca avem in vedere cel putin faptul ca energia solara este cea mai subventionata dintre energiile verzi. In plus, panourile solare sunt tot mai ieftin de produs de cand cu scaderea pretului componentelor.

Pentru producerea unui megawatt solar e nevoie de investitii putin peste doua milioane de euro. Adica mai mult decat investitiile intr-un parc eolian si de peste doua ori peste investitiile in centrale termice. Acesta este motivul pentru care statul roman a gasit de cuviinta sa subventioneze cel mai mult aceasta forma de energie. Pana la urma, chiar daca trendul e incurajat de UE, tot contribuabilul roman plateste factura.

Ca detalii tehnice, instalatia din Vrancea este formata din module policristaline MPrime de 240W (marca Martifer Solar) instalate pe structuri fixe. Proiectul a fost dezvoltat pentru Eurowind de catre Alpha Wind Renewables Romania SRL, cu colaborarea tehnica a unei echipe italiene a Martifer Solar. Alpha Wind Renewables Romania este un dezvoltator cu o experienta in industria energiei solare si eoliene.

“Aceasta este prima dintre instalatiile fotovoltaice pe care intentionam sa le construim in Romania”, a declarat Pedro Pereira, Director Martifer Solar pentru Europa si Administrator Executiv al biroului din Romania. Acesta a adaugat ca “in acest moment, piata romaneasca devine una dintre cele mai active din sectorul instalatiilor fotovoltaice din Europa si speram ca prezenta noastra consolidata in Romania ne va asigura o pozitie fruntasa in calitate de contractor EPC”.

Finalizata la inceputul lunii iulie, instalatia a fost conectata la reteaua nationala in data de 2 august, fiind una dintre primele instalatii fotovoltaice de dimensiuni mari, conectate deja la reteaua din Romania. Instalatia va fi operata de Eurowind Energy, prin intermediul unei filiale infiintate special – AWRR Sun 115 SRL, detinuta in proportie de 100% de Eurowind Energy.

De altfel, in prezent exista peste 60 de proiecte solare cu o capacitate de peste 250 MW care au contractele de racordare la retea. Cu alte cuviinte, acestea au unda verde pentru construire, cu atat mai mult cu cat functionarea lor e promisa a incepe inca din acest an.

In 2011, Martifer Solar si Eurowind Energy au semnat un contract de distributie al componentelor MPrime pe piata daneza si pe cea a tarilor scandinave. Dupa proiectul din Vrancea, ambele companii vor extinde colaborarea pe piata romaneasca, unde intentioneaza sa demareze si alte proiecte in curand, dar si pe alte piete din Europa.

Martifer Solar este parte a grupului Martifer, un grup multinational industrial, cu peste 3.000 de angajati, axat pe constructii metalice si energie solara. Martifer SGPS SA este compania ce detine grupul si a fost listata la bursa de la Lisabona din iunie 2007.

Martifer are sediul in Portugalia si este prezenta in Europa (Spania, Italia, Grecia, Belgia, Franta, Republica Ceha, Slovacia, Marea Britanie, Germania, Romania si Ucraina), America Latina si de Nord (Statele Unite, Canada, Mexic si Chile), Africa (Capul Verde, Mozambic si Africa de Sud) si Asia (India, Emiratele Arabe Unite si Singapore).

In anul 2011, veniturile Martifer Solar au ajuns la cifra de 293.2 milioane euro. Pana in prezent, la nivel mondial, compania a implementat proiecte de peste 250 MW de energie solara.

La randul sau, Eurowind Energy este implicata in investitii in domeniul energiei solare si eoliene in Europa, principalele sale piete fiind Danemarca, Germania, Romania si Polonia.

Compania dezvolta si achizitioneaza proiecte eoliene atractive si pregateste proiectele de investitii pentru investitori privati din domeniu si pentru companii de utilitati. Pietele romana si poloneza sunt gestionate prin intermediul a doua filiale – Alpha Wind Polska sp. z o.o si Alpha Wind Renewables Romania SRL.

In cooperare cu investitori straini, Eurowind Energy investeste aproximativ 100 milioane de euro in fiecare an.

Alpha Wind Renewables Romania SRL este un dezvoltator cu experienta de proiecte de energie solara si eoliana, avand si un portofoliu de proiecte in curs de dezvoltare. Compania activeaza in dezvoltarea proiectelor de la nivel incipient sau de la oricare alt nivel, in zona managementului de proiect, precum si in domeniul mentenantei si managementului proiectelor operationale. Alpha Wind Renewables Romania SRL este de altfel o filiala a Eurowind Energy.