Inlocuirea periutei de dinti este una dintre cele mai simple sarcini pe care le puteti face pentru a mentine sanatatea dentara buna, dar multi dintre noi inca nu o facem atat de des pe cat ar trebui.

Deci cat de des ar trebui sa-l inlocuiti pe al dvs.? Depinde de tipul de periuta de dinti pe care o folosesti.

Inlocuirea unei periute de dinti manuala vs. electrica

Daca va periati cu o periuta de dinti manuala de doua ori pe zi timp de 2 minute, conform recomandarilor, aproape fiecare stomatolog si Asociatia Stomatologica Americana (ADA) spun ca trebuie sa va inlocuiti periuta de dinti la fiecare trei pana la patru luni.

Este cam acelasi lucru pentru capul unei periute de dinti electrice, dar cel mai probabil trebuie schimbat la 12 saptamani. Asta pentru ca periutele de dinti electrice au adesea perii mai scurti care tind sa se uzeze mai repede.

Dar daca nu stii cand ti-ai cumparat ultima periuta de dinti? Ar trebui doar sa-l inlocuiti? Nu neaparat. Exista semne care indica ca este timpul pentru o schimbare, indiferent daca folosesti o periuta de dinti manuala veche sau electrica.

Faceti o inspectie vizuala a perilor si cautati semne ale oricareia dintre urmatoarele:

  • marginile care incep sa se uzeze sau sa se indoaie
  • rogojina
  • simetria generala a perilor pierde forma

Unele periute de dinti au peri care isi schimba culoarea pe masura ce se uzeaza, ceea ce ofera un semnal vizual evident ca trebuie inlocuite.

Daca folositi periuta de dinti mai mult decat este recomandat, perii vor incepe sa se uzeze si sa se uzeze si nu vor fi la fel de eficienti in indepartarea resturilor si a placii. Cand prea multa placa si resturi alimentare persista in gura, creste riscul de carii si boli ale gingiilor.

Cum sa-ti faci periuta de dinti sa dureze mai mult

Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va mentine periuta de dinti in stare buna intre inlocuiri:

  • Clatiti intotdeauna periuta de dinti dupa periaj pentru a indeparta resturile de pasta de dinti si resturile alimentare.
  • Pastrati periuta de dinti intr-un loc in care nu poate atinge capul altei periute de dinti si sa raspandeasca microbi.
  • Pastrati-l in pozitie verticala si lasati-l sa se usuce la aer. Nu il puneti niciodata intr-un recipient inchis cand este umed, deoarece acest lucru creeaza un mediu ideal pentru cresterea bacteriilor si a mucegaiului.
  • Nu impartasi niciodata periutele de dinti, chiar si cu cei mai apropiati cei dragi.

Studiile sugereaza ca periutele de dinti pot adaposti bacterii – chiar si materii fecale – asa ca, daca alegeti sa o curatati, ADA spune sa o inmuiati in peroxid de hidrogen 3% sau apa de gura Listerine. Asta pentru ca un studiu din 2010 publicat in Journal of Dentistry a constatat ca ambele metode reduc incarcatura bacteriana cu 85 la suta.

De asemenea, puteti utiliza un dispozitiv de igienizare pentru periuta de dinti, dar cautati unul care este autorizat de Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA).

Cum sa mentineti o igiena orala buna

Daca inca utilizati o perie manuala, luati in considerare trecerea la o versiune alimentata. S-a dovedit ca periutele de dinti electrice curata mai bine dintii si gingiile decat periutele de dinti manuale, promovand gingii mai sanatoase si mai putine carii. Este probabil din cauza diferitelor miscari pe care le au pe care nu le obtineti atunci cand utilizati o perie manuala (de exemplu, dintr-o parte in parte, contra oscilatie, oscilatie de rotatie, circulara).

Deci, la urmatoarea calatorie la magazinul din cartier, luati o periuta de dinti noua si poate faceti-o una electrica. Si, desigur, vizitati-va medicul dentist pentru controale si curatari in mod regulat. Probabil vei pleca cu o periuta de dinti gratuita.