In ciuda unui pret nefavorabil al petrolului si a unei usoare scaderi a productiei, Petrom a consemnat un rezultat operational aproape identic cu cel din primele noua luni ale anului trecut, in principal datorita aprecierii dolarului in fata leului. Pana la finalul anului, compania va investi in Romania 5,2 miliarde de lei.

Petrom a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit net de 2,892 miliarde de lei (652 de milioane de euro), mai mic cu 1% fata de cel din perioada similara a anului trecut, la vanzari in crestere cu 18%, pana la 19,185 miliarde de lei (4,327 miliarde de euro), fara a fi luate in calcul si accizele la produsele petroliere. In perioada ianuarie – septembrie 2011, Petrom a consemnat un profit net de 2,921 miliarde de lei si vanzari de 16,224 miliarde de lei.

“In cel de-al treilea trimestru al anului 2012 rezultatul operational al Petrom s-a situat aproximativ la acelasi nivel cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, fiind sustinut, in principal, de efectul favorabil al aprecierii dolarului fata de lei. Nivelul ridicat al pretului titeiului a continuat sa influenteze pozitiv performanta segmentului E&P (explorare si productie – n.r.), dar a afectat volumele de vanzari si marjele in activitatea de marketing. Ne-am concentrat investitiile in segmentul E&P, in vederea stabilizarii productiei de hidrocarburi, si am continuat eforturile noastre de explorare in perimetrul de mare adancime al Marii Negre, pregatindu-ne pentru achizitia de noi studii seismice 3D”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Aceasta a mentionat ca, in concordanta cu directiile strategice ale companiei, Petrom a demarat exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi, care, incepand din septembrie, este aprovizionata exclusiv cu gaze din productia interna. Directorul general al OMV a precizat ca Petrom va urmari noi oportunitati de crestere in regiunea invecinata din Marea Neagra, in parteneriat cu ExxonMobil. “In continuare, avem in plan implementarea programului nostru investitional pentru anii urmatori, de ordinul a 0,8-1,2 miliarde de euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piata si un mediu fiscal si de reglementare favorabil investitiilor”, a adaugat Mariana Gheorghe.

Costuri de productie mai mici cu 12% in USD la nivel de grup

In al treilea trimestru din 2012, pretul titeiului a fost mai putin favorabil, in contextul scaderii pretului mediu al titeiului Ural cu 3% comparativ cu trimestrul trei din 2011, ajungand la 109,26 USD/bbl, se arata in raportul Petrom. Pretul mediu realizat la titei a scazut cu 3%, la 91,21 USD/bbl, in linie cu evolutia cotatiei titeiului Ural. EBIT-ul, excluzand elementele speciale, a crescut cu 3% comparativ cu trimestrul similar din anul trecut, la 1,405 miliardede lei, in special datorita aprecierii dolarului fata de leu si reducerii pierderilor rezultate din instrumentele de acoperire a riscului.

Rezultatul instrumentelor de acoperire a riscului a avut un impact negativ asupra EBIT-ului, de -83 milioane de lei (in T3 2011: -119 mil lei). EBIT-ul raportat indica o scadere cu 4% fata de nivelul din T3 2011, reflectand, in principal, elemente speciale in suma de 116 milioane de lei, determinate de un litigiu in Kazahstan, privind creante neincasate.

Costurile de productie ale Grupului Petrom, exprimate in USD/bep, au scazut cu 12% fata de T3 2011, in special datorita efectelor pozitive ale cursului de schimb valutar, care au compensat scaderea volumelor de productie si cresterea costurilor de productie exprimate in lei. In Romania, costurile de productie exprimate in USD/bep s-au redus, de asemenea, cu 13% comparativ cu T3 2011, ajungand la 14,20 USD/bep, deoarece efectul favorabil al cursului de schimb valutar (aprecierea dolarului fata de leu) a compensat integral scaderea volumelor de productie si cresterea costurilor de productie nominale, se arata in raportul Petrom.

Costurile de productie din Romania exprimate in lei au crescut cu 5%, la 51,51 lei/bep (de la 48,84 lei/bep in T3 2011), in special din cauza cresterii cheltuielilor cu personalul, ca urmare a renegocierii contractului colectiv de munca, dar si din cauza scaderii volumelor de productie. Rata de schimb favorabila Comparativ cu trimestrul al doilea din 2012, EBIT-ul excluzand elementele speciale a crescut cu 7%, in special datorita ratei de schimb valutar favorabile (aprecierea dolarului fata de leu) si a scaderii costurilor nominale de productie.

Rezultatul instrumentelor de acoperire a riscului a fost de -83 milioane de lei, comparativ cu -68 milioane de lei in T2 2012. EBIT-ul raportat, incluzand elementele speciale (litigiul din Kazahstan privind creante neincasate), a crescut cu 8% fata de rezultatul din T2 2012, care a fost afectat de cheltuielile cu restructurarea.

Costurile de productie ale Grupului, exprimate in USD/bep, au scazut cu 8%, datorita reducerii costurilor de productie unitare din Romania. Costurile de productie din Romania, exprimate in USD/bep, au fost cu 9% mai mici decat in T2 2012, fiind influentate, in special, de cursul de schimb valutar (aprecierea dolarului cu 5% fata de leu), cresterea volumelor de productie si scaderea costurilor nominale de productie. Costurile de productie din Romania, exprimate in RON/bep, au scazut cu 4%, la 51,51 lei/bep comparativ cu 53,77 lei/bep in T2 2012, mai ales datorita costurilor cu personalul mai scazute.

Perspective 2012 Marjele si volumele din activitatea de rafinare si marketing vor continua sa ramana sub presiune, ca urmare a preturilor ridicate la titei si a volatilitatii mediului economic in regiunea in care compania isi desfasoara activitatea, mai arata Petrom.

Bugetul de investitii al OMV Petrom SA pentru 2012 insumeaza 5,2 miliarde de lei. Compania si-a propus continuarea unor proiecte de redezvoltare a zacamintelor, axandu-ne pe foraj, lucrari de reparatii capitale, injectie de apa si abur, cu scopul stabilizarii nivelului productiei din Romania.

De asemenea, vor continua lucrarile de evaluare pentru a stabili daca descoperirea semnificativa de gaze, la sonda in ape de mare adancime Domino-1, este comercial viabila. Se are in vedere si initierea unei achizitii suplimentare de seismica 3D in blocul offshore Neptun si continuarea forajului de evaluare in zacamantul Totea, care ar putea confirma cea mai importanta descoperire de gaze onshore din Romania, din ultimii sase ani.

In plus, se va acorda o atentie continua performantei rafinariei si executiei programului de modernizare a Petrobrazi. Petrom estimeaza ca noul depozit de produse petroliere Isalnita, cu o capacitate de aproximativ 11.000 mc, va incepe operatiunile comerciale inainte de sfarsitul anului 2012.