Romania imprumuta de pe piata externa inca 750 milioane de euro ca sa refaca rezerva ceruta de FMI, titreaza Ziarul Financiar.

Ministerul Finantelor a revenit ieri pe piata internationala si a majorat datoria externa in valuta cu inca 750 mil. euro imprumutandu-se la un randament de 5,1% prin euroobligatiuni pe sase ani in incercarea de a scapa de presiunea bancilor locale care cer dobanzi mai mari la lei si pentru a reconstitui rezerva de valuta din Trezoreria statului erodata in ultimele luni.

“A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 mil. euro. Practic, prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe 6 ani, cu o dobanda cuprinsa intre 5,1% si 5,15%”, a declarat ieri Florin Georgescu, ministru al finantelor si vicepremier la reuniunea anuala a ambasadorilor, organizata de Ministerul Afacerilor Externe, imediat dupa ce a fost sunat de guvernatorul BNR Mugur Isarescu de la care a aflat vestea.

Vizibil bucuros, el a precizat ca dobanda ceruta de investitori pentru obligatiunile emise de Romania este in scadere, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut statul a reusit sa plaseze obligatiuni de 1,5 mld. euro pe 5 ani cu o dobanda de 5,25%.

Finantele au mai imprumutat in primele luni ale anului 2,25 mld. dolari din SUA.

Emisiunea de eurobonduri de ieri vine la scurt timp dupa ce Fondul Monetar International a atras atentia Ministerului Finantelor ca rezerva de valuta s-a diminuat, dupa ce in ultimele luni Trezoreria a imprumutat sume noi mai mici decat rascumpararile de titluri de stat in incercarea de a contracara presiunile de crestere a dobanzilor la lei determinate de instabilitatea politica.

Pana in 2014 numarul „morilor de vant“ se va dubla, dar proiectele solare sunt vedeta momentului

Capacitatea proiectelor eoliene functionale in Romania s-ar putea dubla pana la sfarsitul anului 2014, in contextul in care acum sunt 1.390 MW montati in parcuri de “mori de vant” in urma unor investitii de circa doua miliarde de euro. Desi acest lucru reprezinta un salt semnificativ fata de cei numai 14 MW care erau functionali in 2009, specialistii din piata spun ca prezentul apartine in realitate proiectelor solare, zona din care se asteapta o dezvoltare accelerata pe termen scurt, scrie Ziarul Financiar.

“Intre 2.800 si 3.200 MW ar putea fi instalati pana la sfarsitul lui 2014”, indica un studiu citat de publicatie. Principalul factor care a contribuit la aceasta dezvoltare rapida a fost schema de sprijin pusa la dispozitie de statul roman, bazata pe certificate verzi si pe cote obligatorii de energie regenerabila pe care furnizorii de electricitate trebuie sa le indeplineasca anual.

Clasamentul brokerilor: Swiss Capital ramane lider si BRD iese din top 10

Liderul brokerilor dupa volumele intermediate ramane Swiss Capital, dar apar schimbari de pozitii: BRD iese din top 10 iar Wood&Company urca pe locul 2. O surpriza a clasamentului este firma valceana Harinvest, care se situeaza pe locul 9, aflam din Wall-Street.

Pe locul 10 se claseaza Activinvest, cu un rulaj in luna august de 20,2 milioane lei si un rulaj de la inceputul anului de 339 milioane lei. In luna iulie a avut o cota de piata de 2,1% si o cota de piata anuala de 2,44%.

Pe locul 9 se claseaza Harinvest, cu un rulaj in luna august de 32,5 milioane lei si un rulaj de la inceputul anului de 151 milioane lei. In luna iulie a avut o cota de piata de 3,38% si o cota de piata anuala de 1,09%.

Pe locul 3 se claseaza Banca Comerciala Romana, cu un rulaj in luna august de 75 milioane lei si un rulaj de la inceputul anului de 820 milioane lei. In luna iulie a avut o cota de piata de 7,81% si o cota de piata anuala de 5,91%.

Pe locul 2 se claseaza Wood&Company, cu un rulaj in luna august de 102 milioane lei si un rulaj de la inceputul anului de 450 milioane lei. In luna iulie a avut o cota de piata de 10,69 % si o cota de piata anuala de 3,24%.

Primul loc este ocupat de Swiss Capital, cu un rulaj in luna august de 215,2 milioane lei si un rulaj de la inceputul anului de 2,6 miliarde lei. In luna iulie a avut o cota de piata de 22,39 % si o cota de piata anuala de 19,36%.

Retrogradarea Transgaz bate la ochi

Decizia de ieri a Standard&Poor’s de retrogradare a companiei nationale de transport a gazelor naturale Transgaz vine cu doar cateva saptamani inainte ca statul sa lanseze oferta publica secundara (SPO) pentru vanzarea a 15% din actiunile TGN pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Avand in vedere acest anunt, este putin probabil ca investitorii sa se inghesuie sa mai cumpere actiuni TGN, scrie Bursa.

Vom repeta oare esecul ofertei Petrom, in conditiile in care Transgaz detine monopolul transportului de gaze, este o companie solida si profitabila? Sau are cineva interesul sa puna presiune pe stat pentru ca acesta sa fie nevoit sa vanda cat mai ieftin?

Standard&Poor’s (S&P) a coborat, ieri, ratingul Transgaz la “BB”, de la “BB+”, atat pentru imprumuturile in lei, cat si pentru cele in valuta, pastrand perspectiva negativa. Agentia de rating si-a motivat decizia prin faptul ca sistemul de reglementare a transportului de gaze naturale din tara noastra risca sa afecteze pozitia competitiva a companiei. Din aceasta cauza, S&P si-a revizuit aprecierea cu privire la profilul de risc al afacerilor al Transgaz de la “acceptabil” la “slab”.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) sa lanseze SPO-ul pentru 15% din “Transgaz”, aceasta fiind una dintre cele patru masuri in absenta carora board-ul Fondului nu va analiza evaluarea acordului cu tara noastra.