Aproape 80% dintre sumele cheltuite de catre romani prin intermediul sistemului de plati cu cardul PayPass merg catre sectorul food, inclusiv supermarketuri, apoi catre benzinarii si magazinele de haine, a declarat, marti, in cadrul unui forum de specialitate, Gabriel Ghita, business development manager CEE Master Card.

“Sistemul PayPass este folosit cel mai des in supermarketuri, farmacii, benzinarii. Daca vorbim despre Romania, 78-80% din totalul sumelor cheltuite de catre consumatori se duc in zonele de food, in care intra si supermarketurile, apoi benzinarii, magazinele de haine si farmacii”, a spus Ghita.

Potrivit reprezentantului Master Card, la ora actuala, Pay Pass a fost implementat de trei institutii bancare, urmand ca pana la finele acestui an, sistemul sa fie inclus de alte sase banci. “In 2013, vom avea o masa critica si pe zona de emitere. In ceea ce priveste platile contactless de pe mobil, de cinci-sase ani exista o lupta pe piata de cine sa dea bani sau cine sa nu dea bani pentru introducerea acestor plati. Azi, se pot face plati contactless de pe mobil fara a fi nevoie de SIM, dar si fara a fi nevoie de terminalul mobil neaparat”, a explicat Gabriel Ghita.

Ce-i aia PayPass?

PayPass este un sistem care presupune efectuarea platilor cu cardul fara introducerea codului PIN si fara semnarea vreunei chitante. Tot mai multe banci vor introduce aceasta solutie de plata. Sistemul a fost dezvoltat de MasterCard si este foarte utila in special pentru cumparaturile de mica valoare, la comercianti precum lanturi fast-food, farmacii, benzinarii.

Printre locatiile care accepta MasterCard si Maestro PayPass se numara magazine de haine si incaltaminte precum Otter si Reflections, restaurante precum Pizza Hut si KFC, magazine de distributie a presei, cum ar fi Inmedio, statiile de metrou Universitate si Piata Romana sau farmacii ca Sensiblu. Toti posesorii de dispozitive PayPass emise in Romania le pot folosi oriunde in lume, in cele peste 200.000 de locatii acceptatoare.

“Tehnologia PayPass foloseste un microchip si o antena radio incorporate in cardul sau dispozitivul de plata. Dispozitivele PayPass pot fi, pe langa traditionalele carduri, si stickere, brelocuri, ceasuri sau telefoane mobile, lista ramanand deschisa“, declara Gabriel Ghita, business development manager CEE, MasterCard Europe.

Romanii si cardurile

Statisticile arata ca romanii isi fac carduri in anumite situatii. Dintre acestea, cele mai plauzibile sunt cardurile de salariu (emise de catre angajator) si cardurile de credit (in calitate de produse atasate de obicei unui credit principal). Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei, in 2011 au fost inregistrate 350 de milioane de tranzactii cu carduri, in valoare de peste 27 miliarde de euro. Totodata, romanii detin peste 13 milioane de carduri, din care, la finalul anului 2011, erau active 10,77 milioane, in scadere cu 3,8% fata de 2010.

Numarul ATM-urilor a crescut cu 8,91% , la 11.000, iar cel al terminalelor de plati cu 16,61%, la 124.900. Numarul tranzactiilor la POS a urcat cu 26,8%, din care pe segmentul cardurilor de credit cresterea a fost de 38,95%, la 3,437 miliarde lei.

Medien Conferences a organizat, marti, evenimentul “Romanian Telecom Forum. Driving your business”, in cadrul caruia s-a discutat despre piata telecom din Romania, considerata una dintre cele mai avansate piete din Europa.