Numele sau indica deja ca Marea Caspica nu este un lac ca oricare altul. Datorita dimensiunilor sale impresionante este demna de a fi considerata o mare autentica. Este insa capatul unui bazin endoreic in care se varsa mai multe rauri in aceasta zona unde converg limitele dintre Europa si Asia. 

Dimensiunea Marii Caspice

Cu alte ocazii v-am povestit despre alte lacuri care ocupa cele mai inalte pozitii mondiale in clasament la anumite caracteristici. Este cazul lacului Titicaca, care este cel mai inalt lac navigabil din lume, sau al lacului Baikal, cel mai adanc dintre toate lacurile planetei. Astazi este randul Marii Caspice, este cea mai mare dintre toate cele pe care le puteti descoperi pe glob.

Marea Caspica are, nici mai mult, nici mai putin, 371.000 km². Are o axa mare de la nord la sud care se intinde pe 1.210 km. Pentru a va face o idee, este ceva de genul calatoriei de la Cadiz la Girona. Intre timp, distanta sa de la est la vest este de 436 de kilometri in cel mai lat punct si de 210 de kilometri in cel mai ingust. Pe scurt, imens!

Dar inca va putem oferi mai multe fapte interesante despre Marea Caspica. De exemplu, are o adancime mai mult decat considerabila in anumite puncte. Sunt locuri unde patul subacvatic se afunda aproape un kilometru adancime.

Pe de alta parte, trebuie spus ca apele sale sunt la o inaltime mai mica decat nivelul oceanelor. Astazi sunt la 28 de metri mai jos, desi acest numar este variabil si in prezent are tendinta de a cobori si mai mult.

Raurile care alimenteaza Marea Caspica

Un astfel de lac, scuza-ma mare, are nevoie de o imensa rezerva de apa. Si acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca aici curge marele flux al Volga, care peste 3.500 de kilometri strabate Rusia de la nord la sud. Un rau care este cel mai mare din toata Europa si care este cea mai mare contributie a Marii Caspice.

Dar nu singurul, deoarece alte rauri remarcabile sunt Uralul, care are si aproape 2.500 de kilometri de parcurs; Kura, din muntii Caucazului; sau raul Emba, care iriga o mare parte a Kazahstanului.

Tarile de pe malul Marii Caspice

In prezent, exista cinci tari suverane care au teritoriu pe malul Marii Caspice. Acestia sunt Iran, Rusia, Kazahstan, Turkemistan si Azerbaidjan. De fapt, in cazul acestuia din urma, capitala sa istorica Baku este situata pe coasta Caspica.

Acea multinationalitate a apelor sale poate deveni o problema. Pana acum cateva decenii, Marea Caspica era exploatata doar printr-un tratat iranian si sovietic. Dar odata cu caderea URSS s-a schimbat si acum sunt mai multe guverne implicate intr-o problema asupra careia nu pot fi de acord. Si este ca bogatia Marii Caspice este la fel de remarcabila ca dimensiunea sa.

Ce ascunde acest lac gigantic

In mod traditional, cea mai mare bogatie a Marii Caspice a fost exploatarea pescuitului. Si este inca foarte important, printre altele pentru ca este habitatul ideal pentru unul dintre cei mai solicitati pesti: sturionii. Sau, mai degraba, femela de sturion ca purtatoare de icre, acel caviar pe care doar cei mai bogati il pot lua din cauza preturilor sale revoltatoare de piata.

Dar, in plus, subsolul Marii Caspice contine buzunare mari de petrol si gaze. Si acesta este un motiv bun de disputa, precum si posibila eliberare a acestor combustibili fosili in marile reale. De fapt, una dintre cele mai problematice probleme este accesul la raurile navigabile precum Volga, care se pot conecta cu canale la Marea Neagra si chiar la Marea Baltica la nord.

Pe scurt, ca practic orice colt al acestei zone a lumii care se intinde pe Europa si Asia, Marea Caspica este, de asemenea, cel mai interesant si frumos loc. Dar, de asemenea, implica un posibil conflict teritorial. Desi, pana astazi, asta nu ne impiedica sa va recomandam vizita.