Auzi des in filme ca de Craciun nu este despre cadouri, ci despre familie si traditii. Ei bine, in Romania este vorba intr-adevar despre traditii, sa te bucuri de sarbatori, sa petreci cu familia si sa dai cadouri este destul de rar. Iata modul in care romanii se bucura de Craciun:

Colinde

In Ajunul Craciunului, 24 decembrie, grupuri de copii vor merge din casa in casa pentru a canta colinde. Gazdele le vor oferi prajituri si tot felul de dulciuri. Aceasta traditie este mentinuta in special in sate, unde copiii ii cunosc pe localnici si dupa ce au cantat sunt intotdeauna intrebati despre familiile lor. In locuri precum Maramures copiii se imbraca in haine traditionale si canta melodii precumTrei pastori (trei pastori) O brad frumos (O Craciuncopac). De asemenea, a doua zi, cand familiile se viziteaza, canta intotdeauna la usa inainte de a intra in casa.

Capra

Un grup de tineri merge din casa in casa pentru a canta un cantec special despre o capra (si in ajunul Craciunului). Un barbat se va imbraca ca o capra si va dansa in timp ce ceilalti canta. Acest dans se face si de Revelion in unele parti ale Romaniei.

Trei intelepti / Viflaim

Acesta este un tip de piesa de colindat / teatru care implica jocul de personaje. Un grup de baieti tineri va merge in fiecare casa si reinterpreteaza scena in care regele Irod i-a intrebat despre nasterea pruncului Iisus. Irod ii cere apoi armatei sa omoare toti copiii cu varsta sub 3 ani. Dupa ce piesa este terminata (sunt in jur de 5-10 minute) ei canta.

Junii

Junii este un grup de tineri care merg la casele de femei tinere necasatorite si canta colinde specifice in afara casei lor.

Sacrificarea porcilor

In 20 decembrie sau in ziua Ignat, in mod traditional, un porc este sacrificat in mediul rural. Familia va pregati apoi carnati si carne pentru a fi servite de Craciun.

Decorarea pomului de Craciun

Decorarea se face in ajunul Craciunului, chiar inainte de a veni colindatorii.

Steaua

Acesta este un alt tip de colindat in care copiii merg in fiecare casa sa cante „Steaua” in timp ce arata o stea facuta in casa care are de obicei beteala. Colindul se refera la steaua care ii conduce pe intelepti catre pruncul Iisus.

Ursul

Aceasta traditie este mentinuta in principal in Moldova, unde barbatii imbracati in ursi ies pe strada pentru a dansa.

Cadouri

Nu exista cadouri de Craciun, asa ca, daca va intrebati cand sunt oferite cadourile, raspunsul este de Sfantul Nicolae – 6 decembrie. Copiii se trezesc dimineata pentru a vedea cadouri si dulciuri in pantofi.

Alimentele traditionale

Exista unele alimente pe care romanii le mananca intotdeauna la sarbatorile speciale precum Pastele si Craciunul si acestea sunt: sarmale, cozonac, carnati de porc, gogosi.