Recenta  intrare in vigoare in Danemarca a unei noi legi care interzice  purtarea  burqa si a niqabului in locuri publice  a zguduit peisajul politic danez si a starnit reactii sub forma de demonstratii si gesturi de sustinere.

Noua reglementare, care intra in vigoare de la 1 august si este inspirata de cele similare in vigoare in Franta si Austria,  pedepseste cu amenzi folosirea in public a oricarei articole de imbracaminte care acopera fata , de la voal integral la cagoule, cu exceptia cazului in care are un scop recunoscut (imbracaminte de iarna, protectia muncii).

Sanctiunile sunt de 1.000 de coroane daneze (134 de euro) , urcand la 10.000 (1.343 de euro) de la a patra oara, si  au fost deja aplicate unei femei  care purta niqab (voal care lasa la vedere doar ochii, acoperit in cazul burqa) saptamana trecuta in Horsholm (nord-vestul tarii).

„Acesta este mesajul nostru catre politie: de fiecare data cand o femeie este pedepsita cu amenda pentru ca a ales sa se imbrace conform convingerilor ei religioase, vom face o demonstratie”, a strigat ieri o tanara cu niqab, la un miting in fata Postul de politie Bellahoj (Copenhaga), la care au participat o suta de persoane.

„Hainele mele, alegerea mea”, se citi unul dintre sloganurile care s-au strigat ieri si in cele doua manifestatii de saptamana trecuta la Copenhaga si Aarhus (al doilea oras al tarii) cand au intrat in vigoare regulamentele, organizate de grupuri precum Women for the Dialogue. (care reuneste tinere musulmane) si Frontul Tineretului Socialist.

„Este prima data cand plec de acasa in zile, de fiecare data cand intru pe usa sunt practic un infractor. Incalc legea, si exista riscul ca politia sa ma opreasca si sa ma amendeze, precum si fiind victima unei infractiuni, a urii sau a cuiva care isi ia dreptatea in propriile maini”, a denuntat ieri Sabina, in varsta de 21 de ani, care purta niqab.

Exprimare impotriva legii

Respingerea noii legi a luat mai multe forme:  cea mai internationala cantareata a Danemarcei, MO  (vocalistul hitului global al lui Major Lazer „Lean On” cu DJ Snake), a imbracat un cagoua in timpul spectacolului ei la un festival local saptamana aceasta.

Designerul de origine iraniana  Reza Etamadi a  defilat mai multe modele imbracate in niqab si altele in costume de politie in timpul Saptamanii modei de la Copenhaga, respingand pedeapsa femeilor „care nici nu ameninta si nici nu fac rau nimanui, doar din cauza hainelor lor”.

Iar omul de afaceri si activistul algerian  Rachid Nekkaz  a anuntat ca se va deplasa la Copenhaga in septembrie pentru a plati amenda oricarei persoane care a fost sau este pedepsita pentru purtarea voalului integral, initiativa pe care o pusese anterior in practica in tari precum Franta, Austria, Belgia si Elvetia.

Oferta sa a reactivat dezbaterea politica asupra unei legi aprobate in mai cu sprijinul guvernului liberal-conservator, al Partidului Popular Danez islamofob (aliatul sau extern) si al Partidului Social Democrat, lider al opozitiei, desi nu lipsit de tensiuni in cadrul foarte formatiuni pe care Ei o sustin.

Pedepsele cu inchisoarea

„Popularii” au aparat  modificarea regulii pentru a introduce pedepse cu inchisoarea de  7 zile -14 in caz de recidiva-, pedeapsa care a fost inclusa in proiectul de lege initial, dar a fost eliminata in timpul procesarii acestuia. „Poate ca poti plati amenzile altora, dar nu poti merge la inchisoare in locul lor”, a declarat in urma cu cateva zile purtatorul de cuvant al partidului pentru imigratie, Martin Henriksen.

Partidul Liberal al premierului Lars Lokke Rasmussen a fost receptiv la schimbare, sugerand o pedeapsa „usoara” de inchisoare sau o sanctiune sub forma de munca in folosul comunitatii pentru incalcarea unei legi pe care o sustine guvernul care pedepseste o practica care contravine valorilor daneze. 

Cotidianul  conservator Jyllands-Posten, aparator al unei linii dure asupra imigratiei si extrem de critic la adresa islamului, a descris totusi regula drept o „parodie” intr-un editorial si considera ca incalca valori fundamentale precum dreptul de a alege imbracamintea sau pentru a manifesta convingeri religioase…

Voci din strainatate s-au alaturat chiar controversei, cum ar fi cea a fostului ministru de externe conservator britanic  Boris Johnson, care intr-un articol de opinie publicat in urma cu cateva zile in  ziarul Daily Telegraph a  comparat aspectul femeilor care poarta burqa cu cel al unei „casute postale”, oficiu postal” si “jefuitori de banci”.