Dermatofagia este comportamentul de a musca pielea din jurul unghiilor. Desi initial trece neobservata, poate duce la rani, episoade de anxietate si nervozitate. Vrei sa afli mai multe despre asta?

Dermatofagia este actiunea de a musca pielea din jurul unghiilor. Este legata de tulburarea obsesiv-compulsiva -deficit in controlul impulsurilor-, desi este asociata si cu situatii de stres si anxietate ridicat. De ce se intampla? Cum sa te descurci cu asta?

In primul rand, trebuie mentionat ca este o afectiune care genereaza consecinte la nivel fizic. Pielea devine tare, rosie si groasa. Chiar si uscaciunea incepe sa semene cu un calus.

Pe de alta parte, exista consecinte emotionale si psihologice; oamenii se simt jenati si anxiosi cand sunt intrebati ce s-a intamplat cu degetele lor. Din aceasta cauza, unii aleg sa evite situatiile sociale.

Cauzele dermatofagiei

Pentru a determina cauzele dermatofagiei, este esential sa se ia in considerare caracteristicile individuale ale pacientilor, precum si istoricul clinic al acestora. Cauzele exacte vor fi determinate pe baza tulburarii de baza. In continuare, le detaliem pe fiecare.

Tulburare obsesiv-compulsiva (TOC)

In cazul tulburarii obsesiv-compulsive (TOC), actiunea de a musca pielea corespunde unei compulsiuni. In special, este un comportament care se realizeaza cu scopul de a preveni sau de a reduce disconfortul unei anumite situatii de temut. La randul sau, apare ca urmare a gandurilor obsesive, care nu trebuie sa aiba o legatura realista cu ele.

In DSM-V, sub titlul „TOC si tulburari conexe”, exista subclasificari, dintre care doua ne intereseaza in acest moment. In primul rand, tulburarea de excoriatie si apoi „alte TOC specificate si nespecificate si tulburari conexe”, unde ar putea fi localizata dermatofagia.

Tulburarea de excoriatie consta in actiunea de a atinge, zgaria sau strange pielea frecvent si intens, in asa fel incat sa se produca leziuni. Este ca „varul intai” al dermatofagiei, desi sunt entitati diferite.

Actiunea de a musca pielea isi poate avea originea intr-o constrangere. Fara control, duce la rani vizibile.

Tulburare de anxietate generalizata (TAG)

La randul sau, TOC are comorbiditate cu tulburarea de anxietate generalizata (TAG). Prin urmare, este necesar sa se investigheze daca comportamentul de a musca pielea este folosit ca o modalitate de a ameliora anxietatea si stresul.

In acest moment, pentru diagnosticul diferential este important de avut in vedere ca in TAG, desi preocuparea este excesiva, este legata de problemele vietii cotidiene; spre deosebire de TOC, al carui continut nu se refera de obicei la problemele zilnice.

Tulburare de personalitate obsesiv-compulsiva

De asemenea, este oportun sa retineti ca TOC a fost detectat si la subiectii cu personalitate obsesiv-compulsiva. In acest caz, este convenabil sa se diferentieze manifestarile clinice ale acestora. Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva nu prezinta obsesii sau compulsii, ci mai degraba un model general de ingrijorare, perfectionism si control.

Evenimente traumatice

In cele din urma, este de asemenea necesar sa se tina cont de evenimentele vitale sau traumatice care pot interfera. De exemplu, pierderea unei persoane dragi, migratie, divort, printre altele. Uneori, aceste tipuri de comportamente – desi daunatoare – servesc ca o modalitate de a procesa o alta situatie mai mare.

Pe scurt, obsesiile, anxietatea, controlul impulsurilor, trasaturile de personalitate obsesiv-compulsive, prezenta altor tulburari (de exemplu, depresia) si evenimentele traumatice sunt cateva dintre posibilele cauze ale dermatofagiei.

Care sunt simptomele dermatofagiei?

Manifestarile fizice ale dermatofagiei includ leziuni ale pielii, roseata, aspectul ranilor, calusuri, printre altele. La acestea se adauga imposibilitatea opririi actiunii de a musca pielea. Apar si nervozitatea, angoasa si anxietatea.

La persoana afectata, este un motiv de ingrijorare. Nu este recunoscuta ca fiind ocazionala, dar se repeta des si este nevoie sa o oprim, dar incercarile sunt frustrate.

Ce optiuni de tratament exista pentru dermatofagie?

Optiunile de tratament sunt intotdeauna aliniate in functie de diagnosticul diferential atins. O prima alternativa ar trebui sa fie psihoeducatia. Adica, oferiti resurse persoanei afectate, astfel incat sa poata gasi modalitati mai sanatoase de a face fata stresului si anxietatii.

Aceasta terapie implica, de asemenea, strategii de invatare pentru a ajuta la identificarea momentului in care sunteti aproape de o situatie „declansatoare”, astfel incat efectele sau impactul acesteia sa poata fi diminuat.

Pe de alta parte, in sedintele de psihoterapie se lucreaza de obicei din psihologia cognitiva si comportamentala, cu tehnici de modificare a comportamentului si alte tehnici de restructurare cognitiva.

De exemplu, in primul caz, inversarea obiceiului este de obicei una dintre cele alese si este folosita pentru a reduce sau a elimina comportamentul nedorit. Consta in propunerea unui comportament alternativ, in inlocuirea primului, astfel incat sa fie realizat cel mai adaptativ si mai functional.

In ceea ce priveste restructurarea cognitiva, este vorba de identificarea credintelor si ipotezelor care stau la baza tulburarii obsesiv-compulsive (TOC), si de a lucra asupra lor pentru a le modifica. De asemenea, este important sa lucrati asupra anxietatii, de exemplu prin tehnici de relaxare.

In fine, si in functie de caz si de evaluarea severitatii acestuia, se poate solicita consultarea unui medic psihiatru. Acest lucru poate determina necesitatea insotirii tratamentului cu medicamente psihotrope.

Cu toate acestea, este important de luat in considerare ca acest lucru trebuie sa se produca in paralel cu psihoterapia, deoarece medicamentele nu vor eradica comportamentele ego-distonice.

Psihoeducatia si terapia cognitiv-comportamentala ajuta de obicei la gestionarea dermatofagiei.

Cautarea ajutorului este importanta

Desi multe comportamente incep „inocente”, atunci cand devin repetitive si incontrolabile pot provoca suferinta sau chiar durere fizica (cum este cazul dermatofagiei). In aceste cazuri, este important sa activati alertele pentru a actiona la timp.

In acest moment, accesul la consultatiile de sanatate mintala este cheia pentru depasirea sau controlul oricarei tulburari din spatele acestor comportamente. Prin urmare, este esential sa recunoasteti problema si sa cautati ajutor.