Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a dat naștere unor discuții cu privire la viitoare țări care ar putea lua această decizie.

În momentul de față, Italia este considerată următoarea țară gata să urmeze exemplul britanicilor și să părăsească Uniunea Europeană.

Italia are o strânsă legătură cu UE, dar lucrurile s-au deteriorat în ultima perioadă. În 1957, când a luat naștere Comunitatea Economică Europeană (transformată ulterior în UE), acordul a fost semnat în capitala Italiei. Apoi, în 1999, Italia a devenit membru fondator al Uniunii Monetare Europene, înlocuind lira cu Euro.

Totuși, stabilitatea Uniunii Europene nu mai este cea din anii precedenți. Ultimele evenimente au șubrezit relația dintre Italia și UE.

Din acest motiv, potrivit cotelor publicate pe sport.netbet.ro, Italia este văzută favorită să părăsească UE, având cota 4.00. Grecia este a doua pe listă (cota 7.00), urmată de Franța (9.00), Ungaria (cota 11.00), Cehia (cota 11.00), Austria (cota 13.00) și Polonia (cota 13.00). România nu e creditată cu șanse mari să părăsească UE, având cota 34.00.  Cotele sunt preluate din oferta operatorului NetBet, licențiat de ONJN și pentru loterii internaționale, jocuri de poker, sporturi virtuale și jocuri de cazino disponibile la adresa https://casino.netbet.ro/.

Ce i-ar determina pe italieni să părăsească UE

Contextul politic din Italia e determinat mai degrabă de euroscepticism în ultima perioadă. În 2018, când au avut loc ultimele alegeri generale, cinci partide au câștigat 600 din cele 630 de locuri din Camera Deputaților și toate acestea ocupa funcții ministeriale în guvernul Draghi, potrivit unei analize de pe The Article.

Trei din cele cinci partide sunt definite de euroscepticism. Iar acest concept devine tot mai popular și în rândul populației. La ultimele alegeri generale din 2018, o mare surpriză a fost dată de partidul Movimento 5 Stelle (M5S), care obținut 227 de locuri în Camera Deputaților.

Partidul a fost format în 2009 de un comediant și a strâns rapid simpatia oamenilor, într-un sentiment de respingere față de clasa politică existentă la acel moment în Italia. Discursul acestui partid este adesea anti-EU, anti-unitate și anti-imigranți. M5S se află într-un ușor declin la nivelul simpatiei, dar discursul anti-UE poate ajuta la o revenire.

De asemenea, un alt partid politic care amenință viitorul în UE al Italiei este Lega. La alegerile din 2018 a ocupat locul 2, cu 125 de mandate obținute. Figura marcantă a acestui partid este Matteo Salvini, un politician care a avut adesea discursuri împotriva UE.

El a descris UE și moneda unică euro ca fiind “crime împotriva umanității”, în timp ce a propus un angajament “de renegociere a tuturor tratatelor care ne restricționează suveranitatea deplină și legitimă”.

Neîncrederea italienilor în UE e în creștere

În ultimele luni, neîncrederea italienilor în UE a devenit mai mare. Astfel, în ultimul an a crescut cu 20%, fiind de peste două treimi.

Pe de altă parte, Italia este unul dintre beneficiarii majori ai fondurilor UE și va continua să fie. Astfel, analiza The Article arată că mai mult influențele politicienilor pot afecta viitorul Italiei în UE, decât relația în sine cu partenerii.

Sursa citată mai notează că, deși în momentul de față pare improbabilă, ieșirea Italiei din UE merită luată în calcul, în condițiile în care puțini au fost cei care se așteptau ca Marea Britanie să ia această decizie.

În momentul în care s-a adus în discuție posibilitatea unui Brexit, David Cameron, premierul din acele vremuri, nu credea cu adevărat că se va ajunge la așa ceva, dar a dorit să dea cuvântul poporului. Iar rezultatul referendumului a dus, după lungi discuții, la ieșirea britanicilor din Uniunea Europeană.