Phenianul a anuntat inca un test de rachete, al patrulea in 20 de zile, care, impreuna cu oferta de apropiere a liderului Kim Jong-un, urmareste sa puna la incercare Seulul, care in acest moment pare sa aleaga si sa arate atat muschiul militar si dorinta de a dialoga. Presa de stat a raportat ca armata nord-coreeana a tras joi un nou tip de racheta antiaeriana mai sofisticata, un test aparent nedetectat de Seul sau Washington.

Agentia de presa KCNA nu a numit noul proiect, nu a descris unde a avut loc testul si nu a furnizat date de zbor, desi a spus ca testul este „de o mare importanta practica pentru studierea si dezvoltarea diferitelor sisteme de rachete antiaeriene viitoare”. Testul, de mai putina profunzime decat precedentele trei intrucat a fost o aparare antiaeriana, a ocupat si pagina 2 a ziarului Rodong, principalul ziar din tara, in loc de prima pagina.

KCNA a evidentiat „raspunsul rapid si precizia ghidarii” armei si „cresterea substantiala a razei de actiune pentru doborarea tintelor aeriene” si a mentionat utilizarea de noi tehnologii, cum ar fi „ controlul carmei duble si motorul de zbor cu dublu impuls”. Comanda dubla a carmei pare sa constea in adaugarea de eleronoane diferite pe nasul si banda mediana a rachetei pentru a creste manevrabilitatea acesteia, in timp ce lungimea proiectilului indica faptul ca ar putea intercepta tinte la altitudine mare, asa cum se deduce din singura fotografie publicata de Mass-media nord-coreeana.

Din nou generalul Pak Jong-chon, unul dintre cei cinci membri ai puternicului prezidiu al partidului unic, a fost prezent la test, la care nu a participat Kim Jong-un.Si tocmai ca, joi, liderul nord-coreean s-a intalnit la Phenian. , unde a sustinut un discurs in fata Adunarii Supreme a Poporului (Parlament) in care, pe de o parte, a inchis usa dialogului cu SUA, iar pe de alta parte, a anuntat ca va fi restabilita la inceput comunicarea telematica cu Sudul. din octombrie.

Acest gest de apropiere a fost insotit de o serie de teste de arme care au inceput pe 12 septembrie si carora la un moment dat au raspuns de catre Seul cu un alt test de rachete si anuntul ca in sudul peninsulei se dezvolta si noi arme. In ultimele zile, pe fondul noilor teste de arme nord-coreene, Seulul a pastrat un profil mai scazut, aparent incercand sa evalueze intentiile regimului.

Cu toate acestea, presedintele sudic, Moon Jae-in, a fost nevoit sa sustina astazi trupelor un discurs cu ocazia Zilei Fortelor Armate in care parea sa schiteze un rezumat al modului in care Seulul a reactionat la ordinul nord-coreean; ofera o ramura de maslin in timp ce umfla pieptul in acelasi timp.

Acesta este un mesaj cheie pentru un electorat care va trebui sa-si aleaga succesorul lui Moon in sase luni si se confrunta cu dilema reinnoirii celui mai deschis pariu al liberalilor, in prezent la putere, sau sa mearga pe cea mai puternica ipostaza a conservatorilor, mic. dat sa dialogheze cu Phenianul.

In discursul sau, Moon Jae-in a subliniat ca „Guvernul si Armata raspund cu forta oricarei actiuni care ameninta securitatea si viata oamenilor” si, in acelasi timp, a subliniat necesitatea „reconcilierii si cooperarii in peninsula”. „Sunt mandru de pozitia noastra puternica de securitate. Pe baza acestei increderi si mandrie, astept cu nerabdare sa inauguram o noua era marcata de declararea sfarsitului razboiului si a reconcilierii si cooperarii in peninsula coreeana”.

In urma cu o saptamana, presedintele sud-coreean a propus ONU sa sigileze in curand un tratat de pace care sa puna capat oficial conflictului inceput in 1950 intre cele doua Corei, care din punct de vedere tehnic sunt inca in razboi, din moment ce incetarea focului a fost semnat abia in 1953.

Phenianul a considerat ca este inca devreme sa semneze acest tratat si a subliniat inca o data necesitatea unei mai mari increderi reciproce si a unei atitudini mai tolerante din partea Seulului fata de arsenalul sau de arme. Moon nu s-a referit la ultima lansare a Phenianului in discursul sau si nici macar nu a mentionat in mod explicit Coreea de Nord.

Pe de alta parte, el a subliniat ca bugetul Apararii a crescut cu 37% din 2017. In acest sens, a mentionat dezvoltarea armelor de noua generatie cu care Seulul se lauda deja la jumatatea lunii septembrie pentru a transmite un mesaj Phenianului. Moon a vorbit despre „rachete noi si mai puternice”, noi submarine capabile sa lanseze rachete balistice (SLBM), noul avion de lupta KF-21 sau rachetele spatiale cu combustibil solid care in cativa ani vor permite lansarea mai multor sateliti de recunoastere.

Presedintele a trasat astfel un portret excelent al actualei escalade a inarmarilor in care peninsula este cufundata intr-un moment marcat de stagnarea, timp de doi ani, a dialogului privind denuclearizarea intreprins in 2018 de Coreea de Nord si Statele Unite ale Americii.