Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a deschis luni conferinta internationala privind situatia umanitara din Afganistan, avertizand ca tara se confrunta cu „orele cele mai periculoase” si are nevoie de mai mult ajutor international pentru a le depasi. Conferinta urmareste sa stranga 606 milioane de dolari de la comunitatea internationala. 

„Este timpul ca comunitatea internationala sa fie alaturi de ei”, a subliniat Guterres, adaugand ca chiar inainte ca talibanii sa-si recapete puterea in Afganistan, tara trecea deja prin „una dintre cele mai grave crize umanitare globale”.

Seful ONU a mai subliniat ca si tara trece printr-o seceta grava in ultimele luni, a doua pe care a trait-o tara in ultimii cinci ani, care ameninta sa strice recoltele si sa lase milioane de afgani fara hrana la sfarsitul lunii, cu iarna aspra la vedere.

Guterres a clarificat ca regimul taliban de facto, chiar si fara recunoastere internationala, „a promis ca va coopera pentru a garanta ca poporul afgan este asistat” si, in acest sens, a cerut ca lucratorii ONU si agentiile aferente sa poata continua sa lucreze in siguranta in tara „fara hartuire sau intimidare.

Secretarul general al ONU a reamintit, de asemenea, ca femeile si fetele din Afganistan „dor sa se asigure ca progresul lor nu este pierdut, usile nu li se inchid si sperantele nu le sunt stinse”, pentru a pastra „noua generatie de femei de afaceri si femei lideri care a inflorit in ultimele doua decenii.

Spania va aloca 20 de milioane de euro

La conferinta, ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a anuntat ca Spania va aloca 20 de milioane de euro Afganistanului, din care cel putin sapte milioane vor fi cheltuite in acest an. 

„Nu ne vom intoarce spatele acestei crize, iar poporul afgan trebuie sa fie sigur ca vom continua sa lucram pentru ca multi ani investiti in crearea unui viitor mai bun pentru acea tara sa nu fi fost irositi”, a subliniat Albares.

Ministrul de Externe a reamintit ca Spania este „angajata cu poporul afgan” de multi ani, angajament care s-a intensificat in ultimele saptamani, in care avioanele militare spaniole au evacuat peste 2.200 de persoane care fugeau din Afganistan dupa capturarea Kabulului de catre talibani.

„De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca ajutorul umanitar ajunge la cei care trebuie sa-l ajunga, cei mai vulnerabili, iar printre aceste grupuri se numara femeile si fetele afgane, ale caror drepturi fundamentale sunt in pericol”, a adaugat seful diplomatiei spaniole.

SUA desemneaza cu 64 de milioane de dolari in plus 

La randul sau, guvernul Statelor Unite a anuntat ca va aloca Afganistanului un ajutor umanitar suplimentar de 64 de milioane de dolari, desi a avertizat ca noul regim taliban impiedica operatiunile de ajutor si le-a cerut sa le permita sa continue in siguranta.

Ajutorul umanitar, anuntat de ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, va merge in principal catre Agentia Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

SUA aloca cu 64 de milioane de dolari in plus ajutorului umanitar pentru Afganistan, ceea ce reprezinta 330 de milioane in total

„Talibanii obstructioneaza si interfereaza cu transporturile de ajutoare, interzic munca personalului feminin si chiar riposteaza impotriva persoanelor care acorda sau primesc ajutor”, a avertizat Thomas-Greenfield.

Si el a adaugat ca aceste evenimente „sunt inacceptabile, ele destabiliza Afganistanul si regiunea si nu pot continua, deoarece lucratorii umanitari sunt cei mai buni dintre societatile noastre si trebuie sa isi poata face munca vitala in siguranta”.

Odata cu ajutorul anuntat luni, totalul alocat de Statele Unite pentru asistenta umanitara in Afganistan se ridica anul acesta la 330 de milioane de dolari.

FAO cere ajutor „urgent” de 36 de milioane de dolari 

Intre timp, de la Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), au solicitat luni ajutoare de 36 de milioane de dolari „pentru salvarea urgenta a mijloacelor de trai din mediul rural, evitarea deplasarilor masive si deteriorarea gravei crize umanitare” din Afganistan in timpul urmatorului grau. recolta.

„Pentru afgani, peste 80% din alimentele de baza provin din grau”, a subliniat directorul general al FAO, Qu Dongyu, care a avertizat ca sezonul acestei cereale in Afganistan, in plina criza dupa sosirea talibanilor la putere, este pe cale sa inceapa, asa ca sprijinul trebuie sa fie „urgent si rapid”.

FAO a reamintit ca aproximativ 70% dintre afgani traiesc in zonele rurale si ca acest ajutor ar permite gospodariilor a 3,5 milioane de afgani aflati in situatii vulnerabile sa fie asistate inainte de sfarsitul anului.

„Un afgan din trei traieste intr-o situatie de insecuritate alimentara acuta”, a subliniat directorul general al FAO. 

De asemenea, Qu Dongyu a raportat ca „unul din trei afgani traieste intr-o situatie de insecuritate alimentara acuta”, ceea ce se traduce la aproximativ 14 milioane de oameni, problema agravata in acest an de o seceta care se adauga instabilitatii generate de sosirea talibanilor. .

Qu Dongyu a reamintit ca „in ciuda situatiei critice”, FAO a reusit sa asiste peste 200.000 de oameni cu mijloace de trai esentiale in august si ca de la inceputul anului, a oferit asistenta pentru peste 1,9 milioane de oameni din Afganistan.