Opozitia venezueleana a protestat astazi din nou impotriva guvernului in strada si a anuntat noi marsuri, in care 46 de persoane au murit deja in acte de violenta.

Intre timp, liderul opozitiei Henrique Capriles a denuntat astazi ca autoritatile l-au impiedicat sa calatoreasca la New York pentru a se intalni vineri cu Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Cand s-au incheiat 48 de zile de demonstratii antiguvernamentale aproape neintrerupte, sute de oameni au iesit din nou la proteste cerand sa nu fie reprimati, desi la cateva ore dupa inceperea mobilizarii, fortele de securitate i-au dispersat cu jeturi de apa si gaze lacrimogene.

Marsul intentiona sa ajunga la sediul Ministerului de Interne, in centrul orasului, dar, ca si cu ocazii anterioare, drumurile spre centrul si vestul capitalei au ramas blocate.

Cateva ore mai tarziu, alianta de opozitie Masa Unitatii Democratice (MUD) a anuntat ca demonstratia nationala convocata pentru sambata va fi „cea mai mare demonstratie de forta” vazuta pana acum, dupa o luna si jumatate de proteste antiguvernamentale.

„Sambata, cand se va implini a 50-a zi de rezistenta, vom iesi sa dam cea mai mare demonstratie de forta pe care am dat-o pana acum. Vom iesi sa le aratam celor care cred ca ne-au facut sa mergem inapoi (.. .) ca in 50 de zile suntem mai activi ca niciodata”, a declarat deputatul Juan Andres Mejia la o conferinta de presa.

Intre timp, s-a aflat ca un tanar de 25 de ani a fost ucis, joi, de un camion, in timpul unei demonstratii in statul Zulia de vest, informatii confirmate de Parchet si de deputatul de opozitie Juan Pablo Guanipa.

Moartea lui Paul Moreno, un „student la medicina” si voluntar pentru grupul de ajutor pentru protest, cunoscut pentru crucea verde pe care o poarta pe casca, duce la 46 numarul mortilor din recentele proteste din Venezuela.

Numarul persoanelor ranite in valul de proteste antiguvernamentale este necunoscut, dar ieri sase studenti de la Universitatea Pedagogica Experimentala Libertador (UPEL) din statul central Aragua au fost impuscati de Garda Nationala (GNB, politie militarizata).

Astazi, Parchetul a raportat ca sase functionari GNB au fost arestati pentru presupusa responsabilitate in leziunile cauzate acelor sase studenti.

Maduro a dat vina pe opozitie, si in special pe presedintele Parlamentului, Julio Borges, si pe de doua ori candidat la presedintie si guvernator al statului central Miranda, Henrique Capriles, pentru violenta in care au degenerat unele dintre demonstratii.

„Le spun celor violenti, astazi am prins un infractor angajat de Capriles Radonski care a fost cel care a agresat si a luat pusca de la garda nationala pe 6 aprilie”, a spus Maduro, adaugand: „Ne-a luat o luna, dar suntem sa-i prinda pe toti „guarimberos” (demonstrantii violenti) delincventi”.

Maduro a reiterat cererea adresata opozitiei si diferitelor sectoare ale tarii de „dialog” asupra Adunarii Nationale Constituante pe care a propus-o la inceputul acestei luni, un apel pe care anti-chavism l-a respins.

Astazi s-a aflat ca Conferinta Episcopala Venezueleana (CEV), care a refuzat sa participe la acel dialog, a anuntat ca a acceptat sa se intalneasca cu seful Comisiei Prezidentiale pentru Adunarea Constituanta, Elias Jaua, in ciuda faptului ca nu este de acord cu cifra, avand in vedere ca Constitutia nu are nevoie de modificari.

Desi episcopii au reiterat ca nu sustin initiativa Adunarii Constituante, acestia au subliniat ca s-a decis sa accepte cererea lui Jaua, intrucat acea intalnire „le ofera posibilitatea de a explica personal motivele care sustin” pozitia lor.

CEV a spus ca intalnirea „este oportuna” pentru a discuta „problemele grave” de care sufera Venezuela.

Capriles, la randul sau, a denuntat astazi ca pasaportul i-a fost retinut de oficialii de imigratie pe aeroportul din Caracas, de unde planuia sa plece la New York pentru a se intalni cu Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al Hussein.

Pasaportul „mi-a fost furat la imigrare, pentru ca asa poate fi descris”, a spus liderul opozitiei, care a fost nevoit sa paraseasca aeroportul si a decis sa se alature marsului convocat la sediul Ministerului de Interne.

Guvernatorul a denuntat ieri ca afacerile entitatii pe care o guverneaza au fost jefuite si l-a acuzat pe ministrul de Interne, Nestor Reverol, de aceste actiuni violente, in timp ce primarul chavista, Francisco Garces, a asigurat ca cei vinovati pentru aceste daune sunt din partea „terorist de dreapta” si militeaza in opozitie.