Intrucat piata serviciilor de livrare a atins nivelul de 1 miliard EUR in 2019, industria trece printr-o serie de provocari declansate de epidemia de coronavirus in curs de desfasurare. Platformele de livrare, unele operate de startup-uri, au scutit o parte din presiunea asupra firmelor care au fost cel mai afectate de restrictii, in special in industria alimentara. Jucatorii se adapteaza treptat la noile cerinte de pe piata generate de criza medicala, iar noile companii de livrare ar putea intra in Romania in viitor.

Chiar in ultimele luni, platforma de livrare Uber Eats a parasit Romania, jucatorul de comert electronic eMAG si-a lansat serviciul de livrare rapida Tazz, iar start-up-ul Bolt si-a lansat serviciul de livrare de alimente in Bucuresti, precum si un serviciu de livrare separat pentru companii. Unele dintre aceste oferte au fost modelate de criza coronavirusului, care incepe deja sa schimbe modul in care romanii aleg sa lucreze, sa cumpere sau sa-si petreaca timpul liber.

La nivel global, piata de comanda si livrare a produselor alimentare la cerere a inregistrat doua oferte majore care au avut un impact atat pe piata europeana, cat si pe cea americana. Just Eat Takeaway, care este prezent si in Romania, a preluat Grubhub, cu sediul in SUA, intr-o fuziune de 7,8 miliarde USD, in timp ce Uber a cumparat compania de comenzi online Postmates pentru 2,65 miliarde USD.

De la fast-food la fast totul

Anul trecut, investitiile in industria logistica si de livrare a produselor alimentare europene au ajuns la 1,6 miliarde EUR, conform Raportului Sift 2020. Deliveroo este cea mai bine finantata startup de livrare din Europa, dupa ce anul trecut a atras peste jumatate de miliard de euro in fonduri noi. Compania nu este prezenta in Romania. Al doilea loc ii apartine Glovo, startup-ul fondat in Barcelona. Firma a obtinut peste 300 de milioane de euro in noi finantari anul trecut pentru a-si impulsiona planurile de extindere si este deja unul dintre principalii jucatori de startup din Romania.

„Exista spatiu pe piata locala pentru noile start-up-uri de livrare care sa conduca valul economiei la cerere stimulata de pandemie. In Romania, pandemia a accelerat adoptarea platilor cu cardul, cresterea bunurilor si serviciilor la cerere, digitalizarea companiilor de stat, patrunderea educatiei la distanta si multe altele ”, Cristian Munteanu, partener general al Early Game Ventures (EGV), a spus BR.

In zonele urbane, concurenta devine din ce in ce mai acerba pe piata de livrare, jucatorii mari si startup-urile cautand sa atraga consumatorii care se asteapta sa obtina produsele lor preferate la timp. Liniile incep sa se estompeze intre soferii parteneri ai aplicatiilor de partajare, persoanele care livreaza comanda cu bicicleta si angajatii firmelor de livrare traditionale.

Toate schimbarile din industria livrarilor au loc deoarece operatorii titulari nu au reusit sa deserveasca in mod corespunzator piata, sugereaza Munteanu de la fondul EGV.

„Noile start-up-uri de livrare sau bratele de livrare ale jucatorilor din alte industrii, cum ar fi restaurantele sau companiile de ride-sharing, toate au o abordare noua si inovatoare. Functii noi, mai mult confort, preturi mai accesibile, viteza mai mare de livrare: totul este in beneficiul clientilor si totul este binevenit ”, spune partenerul de conducere.

Chiar si inainte de debutul crizei coronavirusului, aproximativ 38% dintre persoanele chestionate de PwC pentru un raport global al consumatorilor au spus ca vor plati pentru livrarea de produse alimentare care a durat mai putin de doua ore.

“Vedem comerciantii cu amanuntul depunand eforturi uriase pentru a imbunatati aceasta situatie, iar in ultimele cateva luni am vazut o varietate de parteneriate inovatoare si improbabile in segmentul alimentar”, a declarat Ruxandra Tarlescu, partener la PwC Romania, pentru BR.

De exemplu, Kaufland a incheiat un contract de livrare cu start-ul Glovo, in timp ce Carrefour s-a bazat pe propriul sau brat de livrare, Bringo. Tarlescu a sugerat ca segmentul de livrare la domiciliu va continua sa se stabileasca si ar putea vedea mai multi comercianti cu amanuntul si restaurante care ofera aceste optiuni consumatorilor.

La trei ani de la achizitionarea firmei de livrare Same Day, eMAG si-a extins prezenta pe acest segment transformand o platforma de livrare a produselor alimentare numita EuCeMananc intr-un nou serviciu numit Tazz de catre eMAG, care isi propune sa efectueze livrari in mai putin de 1 ora.

„Cresterea afacerii noastre a fost accelerata deoarece ne-am dat seama ca consumatorii nostri aveau nevoie de sprijinul nostru mai repede decat am prezis. In zilele noastre, in conditii dure precum pandemia, consumatorii au nevoie de o oferta extinsa de servicii de livrare care ii vor ajuta sa petreaca cat mai putin timp in aer liber. Ne gandeam sa ne diversificam oferta inca de anul trecut, dar planurile noastre s-au transformat in realitate mai repede decat am planificat initial”, a declarat pentru BR Alin Serban, CEO Tazz de la eMAG.

Compania va incepe in curand sa livreze carti, cadouri si produse DYI, dupa ce si-a extins oferta cu produse electro-IT de la eMAG, dar si cu produse farmaceutice, sportive si de infrumusetare.

Compania s-a putut misca mai repede, deoarece a valorificat experienta echipei sale interne de tehnologie si isi propune sa fie prezenta in cel putin 30 de orase pana la sfarsitul anului.

„In prezent, cea mai mare parte a veniturilor noastre este generata de segmentul de livrare de alimente, asa ca intentionam sa continuam sa investim si in dezvoltarea celorlalte segmente de livrare”, spune Serban. El citeaza un studiu recent care afirma ca in urmatorii 5 ani, 90% din populatia urbana nu va mai gati acasa. Veniturile pentru livrarea de alimente online in Europa ar putea urca la 25 miliarde USD pana in 2023, cu rate anuale de crestere de doua cifre, potrivit firmei de servicii profesionale Deloitte.

Intrucat tendinta generala de migratie catre lumea online este aici pentru a ramane, exista multe oportunitati in stratul de livrare care sprijina dezvoltarea online a comertului cu amanuntul, a declarat pentru BR, partenerul fondator GapMinder VC Dan Mihaescu Fondul a investit in Frisbo, un startup care ofera servicii de e-indeplinire asistate de tehnologie de varf, devenind o interfata intre comerciantii cu amanuntul si cei care indeplinesc. GapMinder a oferit, de asemenea, finantare initiala unui alt startup, care foloseste invatarea automata pentru a optimiza livrarea ultimului kilometru pentru comerciantii cu amanuntul. „Nu fiecare magazin va decide sa aiba propriul serviciu de livrare, deoarece nu este fezabil. Nu toti jucatorii de ride-sharing care vor incerca livrarea vor avea succes sau vor deveni eficienti intr-un interval de timp rezonabil ”, comenteaza Mihaescu cu privire la ultimele evolutii de pe piata locala de livrare.

Incepand sa efectuati livrari ca o afacere secundara, in timp ce va imbunatatiti activitatea de baza, este posibil sa nu garantati succesul.

Ciprian Gavriliu, partener fiscal la firma de servicii profesionale Deloitte Romania si lider al industriei auto, spune ca companiile de ride-sharing se bucura de avantajele unei flote extinse de masini, scutere electrice si chiar biciclete. Dar aceasta este doar o parte a povestii.

„Cu toate acestea, o astfel de retea, asigurand o acoperire geografica si o mobilitate rapida, nu garanteaza succesul pe piata de livrare, asa cum a fost cazul pentru Uber, cand compania a decis sa isi retraga serviciile de livrare de pe piata romaneasca”, a declarat Gavriliu pentru BR.

El conchide ca jucatorii consacrati care efectueaza exclusiv servicii de livrare trebuie sa adopte o strategie competitiva, fara a neglija satisfactia clientilor si calitatea si rapiditatea serviciilor lor.