Boala Crohn se caracterizeaza prin inflamatie cronica a tractului intestinal. Interfereaza cu digestia alimentelor, absorbtia nutrientilor si eliminarea deseurilor. Boala Crohn poate progresa pentru a provoca leziuni permanente ale intestinelor daca nu este tratata.

Poate duce chiar la complicatii care pun viata in pericol, cum ar fi o obstructie intestinala sau cancer de colon.

Nu exista un remediu pentru boala Crohn, dar exista optiuni de tratament care pot provoca efecte secundare. Scopul tratamentului este de a:

  • reduce sau elimina inflamatia
  • opri leziunile intestinale
  • produce si mentine remisiunea

Tratamentul medical pentru boala Crohn consta in medicamente conventionale si medicamente biologice. Produsele biologice sunt eficiente in a pune in remisie boala Crohn si a o mentine acolo. Dar aceste tratamente te pot expune la un risc mai mare de infectie si anumite tipuri de cancer.

Citeste mai departe pentru a afla despre diferitele abordari ale tratamentului lui Crohn si despre medicamentele prescrise in mod obisnuit.

Tratamentele pentru boala Crohn au evoluat pentru a include medicamente numite produse biologice, fabricate din celule vii. Produsele biologice vizeaza procesul inflamator. Au fost concepute pentru a trata boala Crohn moderata pana la severa si sunt adesea urmatorul pas in tratament dupa ce terapiile conventionale nu au functionat.

Produsele biologice promoveaza vindecarea intestinului si produc si mentin remisiunea. Ele nu suprima sistemul imunitar in general, asa cum o fac unele medicamente, deoarece vizeaza mecanisme specifice ale procesului de inflamatie. Cu toate acestea, ele reduc rezistenta la infectii si cresc riscul de cancer.

Produsele biologice functioneaza in unul din doua moduri:

  • Produsele biologice anti-TNF vizeaza factorul proteic de necroza tumorala (TNF) care cauzeaza inflamatie.
  • Produsele biologice de blocare a integrinei si inhibitorii selectivi ai moleculei de adeziune (SAM) impiedica celulele care cauzeaza inflamatie sa gaseasca zone vulnerabile in intestin, astfel incat sa aiba timp sa se vindece.

In mod traditional, medicamentele biologice au fost folosite ca parte a unei abordari accelerate atunci cand alte tratamente nu reusesc sa produca rezultatele dorite. Ghidurile sustin acum alegerea unei terapii adecvate pe baza prognosticului.

Aceasta inseamna ca, la cei cu boala semnificativa, medicamentele biologice pot fi administrate imediat si pot preveni anumite daune inainte de a incepe.

Biosimilarele sunt copii ale produselor biologice care au licente expirate. Acest lucru este comparabil cu modul in care unele medicamente de marca au versiuni generice. Cu toate acestea, deoarece aceste medicamente sunt fabricate din materiale biologice si sunt foarte complexe, nu sunt identice cu cele originale.

Sunt suficient de asemanatoare pentru a fi sigure si pentru a functiona bine – si sunt mai rentabile. Antibioticele sunt folosite pentru a trata infectiile care apar din cauza bolii Crohn. De asemenea, va pot ajuta simptomele reducand numarul de bacterii din intestine.

In boala Crohn, sistemul imunitar reactioneaza excesiv si poate ataca in mod eronat bacteriile intestinale, rezultand simptomele tale.

Aceste medicamente ajuta la tratarea bolii Crohn usoare pana la moderate prin reducerea inflamatiei la nivelul mucoasei intestinale. Ele nu cresc riscul de infectie sau cancer, asa cum o fac unele medicamente. Cu toate acestea, sunt mai eficiente pentru colita si nu functioneaza la fel de bine ca un tratament independent pentru boala Crohn. In general, sunt sigure, desi nu ar trebui sa le utilizezi daca ai probleme cu rinichii.

Boala Crohn moderata pana la severa poate fi tratata cu steroizi pentru a suprima sistemul imunitar. Acestea functioneaza prin imitarea cortizolului, o substanta produsa in mod natural de corpul dumneavoastra pentru a lupta impotriva inflamatiei.

Steroizii nu ar trebui sa fie utilizati pentru o perioada lunga de timp, deoarece puteti deveni dependenti sau rezistenti la ei. Daca devii dependent, s-ar putea sa nu poti inceta sa le folosesti fara a experimenta o eruptie.

Daca se intampla acest lucru, medicul tau te va ajuta sa treci la un alt tip de medicament, astfel incat sa poti opri utilizarea steroizilor.

Acesti modificatori imunitari functioneaza prin suprimarea sistemului imunitar, astfel incat acesta este mai putin receptiv si mai putin probabil sa provoace inflamatie cronica. Acesta este acelasi medicament administrat primitorilor de transplant de organe, astfel incat corpurile lor sa nu respinga noi organe. De asemenea, este util pentru tratamentul lui Crohn, ajutandu-te sa renunti la medicamentele cu steroizi.

Imunomodulatoarele va expun un risc crescut de infectie si pot avea efecte adverse asupra tensiunii arteriale si a functiilor rinichilor. Anumite imunomodulatoare nu ar trebui sa fie luate in timpul sarcinii.

Boala Crohn nu este vindecabila, dar exista mai multe optiuni de tratament disponibile. Scopul tratamentului este de a reduce inflamatia si de a pune boala in remisie.

Produsele biologice sunt foarte eficiente pentru a obtine remisie, dar au si efecte secundare. Medicul tau te va ajuta sa decizi daca si cat de curand ar trebui sa incerci medicamentele biologice.