Eleganța unei locuință constă în acele mici detalii care atrag atenția într-un mod discret și rafinat. O pătură din bumbac 100% organic așezată pe canapeaua din living, o ramă de oglindă deosebită, o ramă foto așezată pe un raft în bibliotecă, o draperie din catifea sau o măsuță de cafea din lemn masiv cu mici detalii sculptate – toate aceste elemente sunt întotdeauna observate într-o locuință amenajată într-un stil elegant, chiar dacă nu sunt așezate la vedere, pentru a fi complimentate. Acesta este de fapt și farmecul unei locuințe elegante. Lucrurile de calitate și rafinate nu necesită o expunere mare pentru că oricum vor fi observate. 

Dacă și tu ai în vedere să îți amenajezi locuința într-un astfel de stil clasic, ideile de mai jos îți vor fi de mare ajutor!

Eleganța stă în detalii

Ai observat că majoritatea locuințelor amenajate într-un stil elegant au pereți albi sau finisaje care nu ies în evidență foarte tare? Detaliile sunt cele care oferă un plus de eleganță unui spațiu, iar în acest sens poți opta pentru niște profile decorative din polistiren care sunt ușor de aplicat și au un efect deosebit asupra întregii încăperi. Există profile decorative cu rol funcțional, cum ar fi plintele care acoperă haosul lăsat de cabluri. Ai fost până acum în vreo casă elegantă, care impune respect, și ai văzut cabluri împrăștiate peste tot? Nici noi. În asta constă de fapt și atenția la detalii. 

Nuanțe cât mai neutre

Într-o casă elegantă și rafinată nu vei găsi culori puternice, care atrag atenția și te obosesc din punct de vedere vizual. Echilibrul cromatic este o necesitate și un lucru greu de obținut de cele mai multe ori. Dacă alegi să pui baghete decorative, ar fi bine să le vopsești în aceeași culoare a pereților – scopul lor nu este să iasă în evidență prin culoare, ci prin detalii. Nuanțele de bej sau maro sunt de cele mai multe ori preferate în locuințele clasice. Dacă pereții sunt albi, poți opta pentru obiecte de mobilier într-o culoare închisă pentru a obține un contrast și pentru decorațiuni în nuanțe deschise, din aceeași paletă de culori pentru a obține echilibrul. 

Decorațiuni de calitate

Majoritatea decorațiunile dintr-o locuință clasică, elegantă, sunt de calitate și au o poveste în spate. De regulă, persoanele care au astfel de case impunătoare merg la târguri de vechituri sau în magazine vintage pentru a găsi comori pe care le pot expune ulterior în casă. Bineînțeles, există și versiuni moderne ale locuințelor elegante, în care regăsim decorațiuni care nu au vechime, dar care ies în evidență prin detalii.

O locuință elegantă trebuie să fie și întreținută corespunzător – aici haosul sau dezordinea nu își au locul niciodată.