Romania are a cincea cea mai mare suprafata agricola uzata din Uniunea Europeana (UE), dar parcul sau de tractoare agricole este semnificativ mai mic decat cele ale producatorilor agricoli de dimensiuni similare, cum ar fi Polonia si Italia. Aceasta ar putea fi o alta explicatie a motivului pentru care Romania nu a reusit sa isi atinga intregul potential agricol pana acum. Totusi, acest lucru ar putea reprezenta, de asemenea, o oportunitate pentru agricultura locala de a-si spori productia si pentru distribuitorii de echipamente agricole de a-si creste activitatea in tara.

Acest articol a adunat cele mai recente date statistice si informatii financiare privind dimensiunea parcului de tractoare din Romania si dimensiunea pietei si industriei locale de echipamente agricole, precum si a jucatorilor de top din fiecare dintre aceste sectoare.

Parcul agricol de tractoare din Romania a crescut semnificativ din 2007, cand tara a aderat la Uniunea Europeana, iar fermierii locali au inceput sa beneficieze de fonduri UE. In 2019, fermele romanesti aveau peste 221.600 de tractoare, in crestere fata de 174.000 in 2007, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Numai in 2019, fermele locale si-au marit stocurile cu 5.700 de astfel de masini.

Cu toate acestea, Romania mai are multe de recuperat pentru a ajunge la nivelul producatorilor agricoli de dimensiuni similare, precum Polonia si Italia, care se mandresc cu cele mai mari parcuri de tractoare din UE. De exemplu, Italia, a carei suprafata agricola utilizata (13,15 mln hectare) este usor mai mica decat cea a Romaniei (13,8 mln hectare), avea cele mai multe tractoare din UE – 1,75 milioane in 2002 – conform datelor Bancii Mondiale. Intre timp, Polonia, care are o suprafata agricola putin mai mare decat Romania (14,55 mln hectare) a avut in 2009 1,59 milioane de tractoare, de noua ori mai mult decat Romania.

Romania, granarul Europei? Nu conform statisticilor

Intre timp, parcul de tractoare al Romaniei in 2009 a fost de dimensiuni similare cu cele din Portugalia, Finlanda si Irlanda, care au suprafete agricole semnificativ mai mici, potrivit datelor Bancii Mondiale.

O explicatie pentru aceasta situatie este ca Romania are peste 3,3 milioane de ferme (cele mai multe din UE), dar majoritatea sunt ferme mici – 1,77 mln lucrau mai putin de un hectar de teren, in timp ce doar 87.000 aveau mai mult de 10 hectare. Astfel, majoritatea fermelor romanesti sunt prea mici si ineficiente si nu isi permit sa cumpere echipamente mari. In cea mai mare parte se bazeaza pe echipamente mici.

In acelasi timp, nu exista statistici oficiale cu privire la structura parcului local de tractoare, si anume cate dintre acestea sunt noi si cate dintre ele sunt vechi. Exista inca multe ferme mici care folosesc tractoare vechi si invechite. Nu exista date publice despre cate tractoare noi sunt vandute in fiecare an in Romania.

In afara de tractoare, alte segmente importante ale pietei de echipamente agricole includ pluguri de tractoare (163.500 de unitati in 2019), cultivatoare mecanice (28.500 de unitati), semanatoare mecanice (74.200) si combine pentru recoltarea cerealelor (27.600). Toate aceste segmente au inregistrat cresteri intre 5% si 17% din 2007.

Cat de mare este piata echipamentelor agricole din Romania si care sunt jucatorii de top?

Majoritatea distribuitorilor de echipamente agricole sunt grupati sub codul de activitate (CAEN) 4661 – Comert cu ridicata cu utilaje si echipamente agricole. Au existat 705 companii cu acest cod CAEN in Romania in 2019. Aceste companii au avut o cifra de afaceri totala de 4 miliarde RON (913 milioane EUR) si profituri combinate de 244 mln RON (55 mln EUR) in 2019.

Cu toate acestea, nu toti distribuitorii de echipamente agricole sunt inclusi in acest cod CAEN. De exemplu, liderul pietei IPSO are un cod CAEN diferit – 4669 – Comert cu ridicata cu alte masini si echipamente. Astfel, piata totala a masinilor si echipamentelor agricole din Romania se ridica la peste 1 miliard EUR pe an.

Liderul pietei este IPSO Agricultura, parte a grupului francez Monnoyeur, care este singurul importator de tractoare si echipamente John Deere din Romania. IPSO a avut o cifra de afaceri de 902 mln RON (186 mln EUR) si un profit net de 48,3 mln RON (10 mln EUR) in 2019, potrivit datelor publice.

Urmatorul in clasament este Centrul Regional Claas, importatorul de recoltatoare de cereale Claas, cu o cifra de afaceri de 537 mln RON (111 mln EUR) in 2019. Alti jucatori importanti sunt Mewi Import Export, care importa marcile de tractoare Fendt si Valtra si Agroconcept Impex, distribuitorul local pentru echipamente New Holland.

Titan Machinery, care distribuie tractoare si echipamente agricole Case, precum si echipamente pentru constructii Case, se numara, de asemenea, printre jucatorii mai mari.

Cat de mare este industria masinilor agricole din Romania?

In timpul regimului comunist, Romania producea tractoare la uzina Tractorul din Brasov, dar compania a dat faliment dupa 1990. In prezent, locul fostei fabrici de tractoare este ocupat de un mall si un proiect rezidential.

Cu toate acestea, Romania are inca un mic producator de tractoare – IRUM Reghin – care incearca sa duca mai departe traditia productiei locale de tractoare. In 2019, Irum a avut o cifra de afaceri de 20 de milioane EUR. Cel mai mare producator de echipamente agricole in Romania este grupul italian Maschi-Gaspardo, care are o fabrica in Arad, care a inregistrat o cifra de afaceri de 57 de milioane EUR in 2019. Un alt producator local este Mecanica Ceahlau, cu o cifra de afaceri de 7,2 milioane EUR in 2019.

Per total, cifra de afaceri totala a celor 63 de companii din industria locala de masini agricole si forestiere a fost de 116 milioane EUR in 2019.