La douazeci de ani de la atacurile din 11 septembrie, tortura CIA ramane „top secret” in Statele Unite, inchisoarea de la Guantanamo ramane deschisa, iar unii dintre fostii prizonieri ai sai au revenit la putere in Afganistan odata cu revenirea talibanilor.

In lipsa unei relatari oficiale a unuia dintre cele mai intunecate episoade din istoria Statelor Unite, Efe a vorbit cu cativa dintre protagonistii sai: o senatoare care si-a riscat cariera pentru a investiga CIA, un fost agent FBI care s-a opus torturii si un avocat care a aparat prizonierii din Guantanamo.

Senatorul democrat Diane Feinstein a fost principalul promotor al unui raport de 6.700 de pagini care pana in prezent este cea mai buna sursa de informatii despre inchisorile clandestine ale CIA si despre abuzurile care au fost comise impotriva presupusilor membri ai Al Qaeda sub guvernul lui George W. Bush (2001). -2009).

Programul de tortura al CIA a fost o greseala teribila. Nu numai ca a contrazis valorile noastre, ci nu a reusit sa furnizeze informatii valoroase”, a spus Feinstein.

Secrete ascunse in seifuri

Senatorul a reusit sa faca public un rezumat de 525 de pagini in 2014, dar versiunea completa ramane clasificata.

Raportul a fost inregistrat pe discuri, care au fost apoi plasate in plicuri marcate „top secret” si pastrate in seifuri la CIA, Pentagon si Departamentele de Stat si Justitie, unde raman pana in prezent in asteptarea unui presedinte care le declasifica.

Imediat ce a intrat la Casa Alba, Barack Obama (2009-2017) a interzis programul de tortura, dar a refuzat sa faca public raportul de teama ca ar alimenta furia impotriva SUA in multe parti ale lumii.

In ciuda riscurilor, Feinstein considera ca SUA trebuie sa faca o cercetare sufleteasca pentru a preveni reaparitia torturii: „Cred in continuare ca intregul raport de 6.700 de pagini ar trebui desecretizat si cred ca intr-o zi va fi. Este o lectie critica”. nu ar trebui sa uitam niciodata”.

Presedintele american Joe Biden a promis ca va desecretifica documentele legate de 9/11 atata timp cat acestea nu pun in pericol securitatea tarii.

Si asta scade asteptarile cu privire la declasificarea raportului, despre care se zvoneste ca contine numele membrilor administratiei Bush implicati in programul de tortura.

Brutalitate inutila

Rezumatul raportului care a fost facut public in 2014 a dezvaluit deja ca tehnicile CIA erau mai brutale decat credeau politicienii si includeau simularea inecului cunoscut sub numele de „waterboarding”, bai in apa inghetata, privarea de somn si hrana si hidratare rectala.

Fostul agent FBI Ali Soufan a fost martor la unele dintre aceste abuzuri si a sustinut ca forta si violenta CIA sunt inutile.

“Nu doar ca tortura nu a functionat, tortura a avut si un cost. A afectat reputatia si statutul moral al Americii. A costat si vieti”, a spus Soufan.

Musulman si de nationalitate libaneza si americana, Soufan a avut o alta modalitate de a obtine informatii atunci cand a interogat membrii Al Qaeda.

El folosea un fel de „joc de poker” in care stabilea relatii cu suspectii cumparandu-le ceai sau discutand despre Coran, astfel incat sa se poata relaxa pentru a-i putea prinde intr-o minciuna sau sa-i faca sa dezvaluie singuri secrete.

Una dintre persoanele interogate de Soufan a fost yemenitul Salim Ahmed Hamdan , pe care SUA l-au inchis la Guantanamo pentru ca ar fi condus pe Osama bin Laden.

Mostenirea Guantanamo

Hamdan a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare pentru niste comisii controversate care functionau la marginea justitiei civile si militare; iar unul dintre avocatii insarcinati cu apararea sa a fost Andrea Prasow , actual director adjunct la Washington al Human Rights Watch (HRW).

Prawson a reprezentat si zece sauditi la Guantanamo si ceea ce isi aminteste cel mai mult de atunci este frustrarea fata de dificultatile de a obtine dreptate.

„Te simti absolut neputincios ca avocat cand ii reprezinti pe cei care sunt detinuti in Guantanamo. Alti oameni le controleaza conditiile de viata, altii le controleaza detentia, iar lucrurile pe care le poti face ca avocat sunt foarte putine in comparatie cu nevoile zilnice pe care le au.”, a explicat el. Prawson catre Efes.

Biden a spus ca vrea sa inchida Guantanamo, dar a adoptat o abordare mai discreta decat Obama, care s-a confruntat cu o opozitie intensa din partea republicanilor din Congres.

Ce a facut Obama a fost sa transfere prizonieri in tari terte, iar in 2014 a schimbat un ofiter militar american cu cinci oficiali inalti ai regimului taliban care a condus Afganistanul intre 1996 si 2001.

Ani mai tarziu, cei cinci insurgenti au devenit parte din delegatia talibana care a negociat retragerea SUA din Afganistan, iar unii au preluat deja functii de responsabilitate. De exemplu, Mohammad Nabi Omari a fost numit guvernator al provinciei Khost.

Si este ca, desi istoria torturii CIA nu a fost inca scrisa, prezentul – si viitorul incert al Afganistanului – va impiedica Statele Unite sa uite razboiul murdar impotriva terorismului.