Unul dintre cele mai importante lucruri atunci cand cautati talent pentru compania dvs. este sa stiti daca noul angajat se va integra in echipa de lucru. Daca in alte articole am vorbit despre cum sa gasesti noi angajati prin retelele de socializare si mobil, de data aceasta vom explica care este cel mai important lucru atunci cand se formeaza o noua  echipa de lucru care functioneaza si este productiva.

Constructia unei echipe

Persoana responsabila cu realizarea integrarii lucratorilor in companie este departamentul de Resurse Umane , care la randul sau are responsabilitatea de a crea echipe pregatite si hotarate. Potrivit portalului SoyEntrepreneur, inainte de a incepe sa intervievezi potentialii candidati, este important sa proiectezi o strategie care sa iti permita sa vezi ce nevoi are compania ta. Pentru a face acest lucru, trebuie sa luati in considerare:

1. Care sunt pozitiile cheie din departament pentru care aveti nevoie de o echipa, activitatile pe care trebuie sa le desfasoare si responsabilitatile lor.

2. Precizati fiecare dintre locurile de munca care vor fi in echipa si asigurati-va ca sunt justificate si ca indeplinesc sarcini reale.

3. Cautati ce instrumente (sau KPI) va vor permite sa masurati daca obiectivele pe termen scurt, mediu si lung sunt atinse.

4. Proiectati un plan de comunicare  interna pentru a transmite proiectul echipei. Nicio strategie nu ajunge sa fie integrala daca nu este impartasita viziunea proiectului.

Cel mai important lucru atunci cand te gandesti la profilele necesare aceleiasi echipe este sa tii cont de faptul ca acestea trebuie sa fie complementare. De exemplu, daca ai deja un profil cu viziune liniara si tendinta de comanda, ceea ce vei avea nevoie este o persoana mai creativa.

Unul dintre instrumentele care faciliteaza aceasta alegere a profilurilor pentru o echipa buna este Metoda Birkman, un test psihologic care ofera o perspectiva asupra punctelor forte si slabiciunilor personale in raport cu locul de munca. In acest sens, trebuie mentionat ca Metoda Birkman arata diferentele dintre personalitati si motivatiile fiecarui individ. Prin aceasta, este clar ca companiile care au o politica de motivare unificata pentru toti lucratorii lor nu vor obtine rezultate optime. Este treaba departamentului de Resurse Umane sa inteleaga ca fiecare muncitor are un fel de a fi, aspiratii si anumite motivatii.

Pentru a promova munca in echipa

Odata ce profilurile pe care le veti incorpora in companie sunt clare, vine partea cea mai importanta. Nu numai ca trebuie coordonata formarea unei echipe, dar lucrul fundamental este sa incurajam angajatii sa lucreze impreuna.

Promovarea muncii in echipa, dupa cum explica SoyEntrepreneur, ajuta la indeplinirea obiectivelor si, in acelasi timp, este cea mai buna modalitate de a retine talentul si de a promova un mediu de lucru bun . Iata cateva sfaturi pentru ca echipele sa inceapa cu adevarat sa lucreze in colaborare:

  • Promovati un mediu in care toti participantii se cunosc reciproc abilitatile, le inteleg rolurile si stiu cum sa se ajute reciproc.
  • Acesta stabileste obiective comune si defineste modul in care fiecare departament si fiecare membru poate contribui la indeplinirea acestora.  
  • Cel mai puternic factor in team building este dezvoltarea unei identitati comune. Definiti ceea ce va identifica echipele, setati valori si faceti fiecare membru constient de impactul lor asupra echipei.
  • Cand creati echipa, incercati sa aveti personalitati si interese diferite, dar impartasiti valori si un angajament fata de companie. 
  • Sarbatoriti succesele de grup si, cand ceva merge bine, aduceti-i pe toti cei implicati impreuna si multumiti-le pentru munca depusa. 

Daca stiu sa lucreze in echipa, vor sti sa ia decizii de grup si vor avea capacitatea de a ajunge la un consens. In plus, dupa intalniri sau board-uri, fiecare lucrator va sti perfect care este sarcina lui si va fi generat idei si strategii noi.

Managementul inovator al resurselor umane

Dupa cum am vazut, departamentele de Resurse Umane trebuie sa faca fata noilor provocari precum cautarea talentului prin retelele de socializare si, in plus, cunoasterea cum sa plaseze noii angajati in echipe care lucreaza. In cele din urma, important nu este sa gasesti candidatul ideal, ci sa-l faci sa se simta parte din companie si sa stie sa lucreze impreuna cu restul angajatilor