Sute de soferi de camion si protestatari canadieni, cu steaguri si pancarte, au intrerupt traficul pe podul care leaga orasul Windsor, din provincia Ontario, cu statul Detroit, din Statele Unite, in cadrul protestelor „Convoiului pentru libertate”, care se opun restrictiilor legate de coronavirus in Canada.

Departamentul de Transport de Stat din Michigan a postat pe contul sau oficial de Twitter ca podul „Ambasador” a ramas inchis pe partea SUA si a recomandat soferilor sa foloseasca trecerea Port Huron, care leaga acest oras american de Sarnia, in Ontario.

La randul sau, Agentia pentru Serviciile de Frontiera din Canada (CBSA) a avertizat calatorii cu privire la aceasta intrerupere a traficului si le-a recomandat sa treaca in orasul Detroit din Windsor printr-un tunel situat la aproximativ doua mile spre est, de-a lungul raului Detroit.

„CBSA recunoaste ca intreruperile la frontiera afecteaza atat calatorii, cat si industria si lucram pentru a restabili operatiunile normale la frontiera la acest port de intrare cat mai repede posibil”, se arata intr-un comunicat, potrivit retelei americane CBC.

Fluxul de trafic intrerupt

In plus, politia din Windsor a indicat intr-un comunicat ca fluxul normal al circulatiei vehiculelor a fost intrerupt si ca, deocamdata, „monitorizeaza demonstratiile de-a lungul drumului Huron Church”.

„Politia Windsor respecta drepturile canadienilor de a-si exercita libertatea de exprimare si de intrunire pasnica (…) Evitati zona, folositi rute alternative si monitorizati retelele noastre sociale pentru actualizari”, a avertizat el.

In urma cu mai putin de trei zile, Ontario Trucking Association (OTA) a respins protestele: „Pentru cei din industria de camioane care au ales sa participe la acest protest, comportamentul tau de astazi nu se va reflecta doar in tine si familia ta, ci si in cei peste 300.000 de canadieni care, ca tine, sunt mandri de industria noastra.”

„OTA nu sustine si dezaproba ferm orice proteste pe drumurile publice, autostrazi si poduri. OTA considera ca astfel de actiuni, in special cele care interfereaza cu siguranta publica si impiedica fluxul de trafic sau de cetateni, nu sunt modul in care ar trebui exprimate dezacordurile cu politicile guvernamentale”, se arata intr-un comunicat.

Duminica noaptea aceasta, zeci de ofiteri de politie inarmati au coborat pe parcarea stadionului de baseball Coventry Road din East Ottawa – unde protestatarii aveau o tabara – pentru a confisca combustibil, vehicule si a face arestari in urma declararii starii de urgenta la Ottawa.

In aceeasi luni, premierul Justin Trudeau a asigurat in timpul unei dezbateri de urgenta in Camera Comunelor ca protestatarii incearca sa deraieze democratia cu proteste care au durat aproape doua saptamani.

„Ei incearca sa ne blocheze economia, democratia si viata de zi cu zi a concetatenilor nostri. Acest lucru trebuie sa inceteze (…) Oamenii din Ottawa nu merita sa fie hartuiti in cartierele lor”, a avertizat luni presedintele.

Restrictiile sunt ridicate

In mijlocul prabusirii provocate de proteste, premierul provinciei Alberta, Jason Kenney, a anuntat ca va ridica unele restrictii de covid-19 incepand din aceasta seara, precum prezentarea pasaportului de intrare in restaurante sau obligatia sa poarte masti in scoli incepand de luni.

La miezul noptii, limitele de capacitate pentru spatiile sub 550 de persoane, inclusiv biblioteci si lacasuri de cult, vor fi ridicate, la fel ca si consumul de alimente si bauturi in locurile in care este asezat publicul, care va fi din nou permis.

Alte state s-au alaturat ridicarii restrictiilor, precum Quebec, care a anuntat ca aceasta va avea loc la jumatatea lunii martie – cu exceptia mastii obligatorii si a pasaportului covid, sau statul Saskatchewan, in care din 14 februarie Nici nu va avea loc. va fi necesara prezentarea certificatului de vaccinare pentru a intra in restaurare.

Premierul Quebec, Francois Legault, intrebat daca deciziile de eliminare a restrictiilor in martie s-au datorat protestelor, la care a raspuns negativ: „Motivul pentru care am rezistat pana astazi a fost pentru ca exista prea mult risc”, potrivit CBC.

La randul sau, prim-ministrul Insulei Printului Eduard, Dennis King, a anuntat un plan in trei pasi pentru a slabi restrictiile COVID-19 in mai multe etape, 17 februarie fiind primul pas, care include cresteri ale capacitatii si intalniri in interior si in aer liber.