Citirea postarilor tale vechi de pe Facebook poate suna ca cel mai rau cosmar al tau. Totusi, de ce sa nu ridicam un pas? Sa mergem la ultima intoarcere inapoi la miliarde de ani in urma: evolutia vietii asa cum o cunoastem.

Oamenii inca evolueaza – iar dovada este in mainile tale.

Adaptabilitatea este una dintre cele mai mari minuni ale naturii. Pentru oameni, trairea in anumite conditii provoaca mutatii genetice in timp pentru a-i ajuta sa supravietuiasca. De exemplu, oamenii din Tibet au o rezistenta mai mare la raul de altitudine. Un turist ar putea muri in Alpi daca nu se aclimatizeaza corespunzator – dar pentru localnici, este doar viata lor de zi cu zi.

Trasaturile innascute sunt, de asemenea, dovada evolutiei. Unii oameni au un os suplimentar in spatele genunchiului numit fabella. Altii se nasc fara apendice. Cu toate acestea, daca doriti o dovada vizibila, puteti arunca o privire la incheietura mainii. Tinand bratul intins, atingeti degetul mare de miz. Daca vezi o linie ridicata in mijlocul incheieturii mainii, faci parte din cei 85% care au inca acest tendon suplimentar. Potrivit oamenilor de stiinta, tendonul este o trasatura ramasa de cand oamenii preistorici trebuiau sa apuce si sa arunce sulitele. Cu toate acestea, odata cu evolutia vietii, oamenii nu au mai avut nevoie sa vaneze pentru hrana. Asa se explica cei 15% care nu se nasc cu tendon. 

Strangerea buzelor este o alta dovada a evolutiei.

Cand suntem suparati, avem tendinta sa ne dezvelim dintii sau sa maraim. Acest comportament este observat si la pradatori, cum ar fi pisicile mari si lupii. 

Doar 15% din populatie isi poate misca urechile.

Daca ati fost vreodata un copil plictisit, poate ati observat cum va puteti misca sau misca urechile. S-ar putea sa le fi aratat cu entuziasm parintilor sau prietenilor tai. Cu toate acestea, nu toata lumea poate face asta. De fapt, 85% dintre oameni nu isi pot misca urechile. Potrivit oamenilor de stiinta, capacitatea de a misca muschii auriculari din urechea externa este o trasatura evolutiva care i-a ajutat pe stramosi sa identifice sunetele. Cand oamenii au inceput sa traiasca in grupuri, a eliminat nevoia de auz sporit. Ca atare, aceasta trasatura genetica a fost eliminata din anumite linii. Cine a stiut ca abilitatile ciudate precum fluierul sau formarea unei limbi de trifoi sunt dovezi ale evolutiei vietii? 

Evolutia umana a inceput cu focul.

Se pare ca descoperirea focului nu a dus doar la tehnologie. Potrivit cercetarilor, evolutia vietii pentru oameni a inceput cand au descoperit cum sa gateasca cu foc. Consumul de alimente gatite a fost mai usor pentru dintii si intestinele oamenilor. Adica, sashimi-ul este bine, dar imagineaza-ti ca mananci carnea cruda din os? De cand oamenii au inceput sa-si gateasca mesele cu foc, oamenii au evoluat pentru a avea dinti mai mici si sisteme digestive de-a lungul timpului. 

Sughitul a venit de la pesti si amfibieni.

Reflexul care impinge apa peste branhiile pestilor si ii face pe amfibieni sa inghita aer a fost copiat fara succes de oameni, conform stiintei. In loc sa ne dea capacitatea de a respira sub apa, reflexul poate face spasmul diafragmei – ceea ce cunoastem sub denumirea de sughit. 

Ornitorincul a fost primul mamifer care a evoluat din reptile.

Daca aruncati o privire la un ornitorin, ati crede ca a fost creat de un randomizator Sims. Nu numai ca sunt ciudat de draguti, dar ornitorincii sunt unici chiar si in genetica. Ornitorincii sunt singurul animal care depune oua si totusi produce lapte. De asemenea, produce venin unic de la reptile, precum si electrolocatie. 

Charles Darwin nu a format teoria evolutiei la Insulele Galapagos.

Charles Darwin a venit cu teoria evolutiei dupa o sedere de 5 saptamani in Insulele Galapagos. Cu toate acestea, contrar credintei populare, el nu a format teoria in timpul petrecut acolo. Mai degraba, a continuat sa observe fauna locala intre diferitele insule din arhipelag. Mai tarziu, el afirma in capitolul doi din Despre originea speciilor ca vizita sa in Galapagos i-a inspirat teoria. In plus, nu a numit-o niciodata teoria evolutiei. In schimb, Darwin s-a referit la teoria sa ca la teoria „descenderii cu modificare”. 

Oamenii sunt una dintre putinele specii care supravietuiesc dupa reproducere.

Desi nu suntem tocmai testoase care pot trai sute de ani, oamenii au fost destul de norocosi cand vine vorba de durata vietii noastre. Mustele traiesc doar o zi, iar albinele masculi explodeaza si mor odata ce fac sex. Pentru alti membri ai regnului animal, vor intra in mod constant in cicluri de caldura si se vor reproduce pana vor muri. Cu toate acestea, oamenii sunt una dintre putinele specii care pot supravietui mult timp dupa menopauza sau infertilitate.

Evolutia are si dezavantajele ei.

Inainte ca hominidele sa poata merge corect, pelvisul uman a evoluat pentru a permite Homo erectus sa mearga in pozitie verticala. Cu toate acestea, structura pelviana evoluata a crescut riscurile oamenilor la nasterea copiilor. O alta trasatura cu doua margini este curba lombara din partea inferioara a spatelui, care ne ajuta la echilibrul. Din cauza structurii scufundate, ne face mai vulnerabili la durere si leziuni ale coloanei vertebrale in comparatie cu alte animale. 

Oamenii ridica picioarele sau urca atunci cand se tem din cauza unui instinct stravechi.

Nimic nu declanseaza raspunsul nostru de lupta sau fugi, precum taraturile infioratoare. Cand ridicam picioarele pentru a evita gandacul de pe podea, parca uitam ca ei inca pot zbura catre noi. In mod surprinzator, instinctul nostru de a ne sprijini picioarele pe scaun sau canapea poate fi urmarit din timpuri preistorice. Potrivit cercetarilor, oamenii simt nevoia de a lua o pozitie ridicata atunci cand sunt speriati sau anxiosi din cauza unui raspuns preistoric de lupta sau de zbor. Similar cu felul in care mamiferele timpurii s-ar catara in copaci pentru a evita pradatorii sau amenintarile, ne grabim cand vedem un daunator pe podea.