Certificatul de mostenitor este acel document care atesta ca o anumita persoana a intrat in posesia unor bunuri in urma unui act de succesiune. Asadar, aceasta persoana a dobandit o parte din averea persoanei defuncte, iar acest lucru este atestat de certificatul de mostenitor. Documentul se primeste doar dupa ce succesiunea a fost facuta. Mai jos gasesti tot ce trebuie sa stii despre certificatul de mostenitor.

Ce este certificatul de mostenitor?

Certificatul de mostenitor atesta calitatea de mostenitor, precum si titlul de proprietate. Asadar, daca o persoana a mostenit un apartament, atunci actul de proprietate va fi reprezentat de certificatul de mostenitor. Pe de alta parte, daca apartamentul ar fi fost cumparat, atunci dovada ar fi fost actul de vanzare-cumparare. Daca, insa, imobilul ar fi fost donat, atunci dovada ar fi fost contractual de donatie.

Pentru orice fel de nelamuriri in ceea ce priveste certificatul de mostenitor, este recomandat sa apelezi la un avocat online specializat pe acest domeniu. Acest document se elibereaza doar de catre notar. Succesiunea se realizeaza la un birou notarial competent teritorial. La dezbaterea succesiunii trebuie sa fie prezenti toti mostenitorii legali, precum si doi martori care pot confirma calitatea acestora de mostenitori.

In cazul in care mostenitorii nu se inteleg intre ei, notarul nu va putea elibera certificatul de mostenitor pentru fiecare in parte. Prin urmare, drepturile acestora vor fi rezolvate de catre instanta judecatoreasca.

Ce este certificatul de calitate de mostenitor?

Certificatul de calitate de mostenitor este unul preliminar. Acest act atesta drepturile tuturor mostenitorilor, precum si cotele ce le revin fiecaruia. Documentul se elibereaza de catre notar pentru ca mostenitorii sa poata dovedi statutul pana la incheierea actiunii de succesiune.

In momentul in care succesiunea s-a incheiat, se elibereaza in mod automat si certificatul de mostenitor.

Ce este certificatul de mostenitor suplimentar?

Certificatul de mostenitor suplimentar se emite de catre notarul public doar daca nu au fost cuprinse toate bunurile in desfasurarea procedurii de succesiune. Asadar, acest document va include si bunurile omise. Actul se alatura celuilalt, completandu-l, deci fara a-l anula.

Ce acte sunt necesare pentru a obtine certificatul de mostenitor?

Pentru a obtine certificatul de mostenitor, este nevoie de anumite documente. Iata care sunt acestea:

·       Certificatul de deces;

·       Actele de identitate ale mostenitorilor;

·       Certificatul de casatorie al sotului aflat in viata;

·       Certificatul de casatorie si nastere ale descendentilor. Descendentii pot fi copiii sau nepotii, sau chiar si alte rude care au dreptul la succesiune;

·       Testamentul in original (in cazul in care exista unul).

Documente care dovedesc averea defunctului

·       Acte de proprietate atat pentru bunurile imobile cat si pentru auto daca este cazul;

·       Certificat fiscal eliberat de Administratia Financiara atat pentru imobil cat si pentru autoturism;

·       Certificat actionar (in cazul in care exista);

·       Carnete C.E.C (in cazul in care acestea exista);

·       Extras de cont sau contract de depozit;

·       Act concesiune pentru locul de veci (inclusiv adeverinta de la Administratia Cimitirelor cu valoarea locului de veci).

Toate aceste documente sunt necesare pentru deschiderea succesiunii. Dupa finalizarea acesteia de catre notarul public competent teritorial, se va elibera certificatul de mostenitor. Acest act oficial va face dovada predarii bunurilor celui decedat catre fiecare mostenitor legal in parte.