Daca faci aerobic in mod regulat la o sala de sport, instructorul tau s-ar putea sa-ti spuna sa urmezi si „un curs de yoga sau Pilates pentru intindere”. La urma urmei, ambele exercitii includ ipostaze menite sa creasca flexibilitatea. Si ambele ofera o alternativa mai linistita si mai relaxanta la o clasa de step sau spin. Dar, in timp ce yoga si Pilates sunt uneori combinate, cele doua discipline sunt destul de diferite.

Se crede ca yoga are mai mult de 5.000 de ani. A inceput in India, desi nimeni nu stie cine a dat nastere acestei practici. Exista zeci de variatii, desi Hatha yoga este probabil cea mai cunoscuta si practicata versiune in lumea occidentala de astazi.

Pe de alta parte, Pilates a fost dezvoltat in Germania de Joseph Pilates pe o perioada de ani, incepand cu inceputul anilor 1900. Dupa ce au emigrat in SUA in anii 1920, Joseph si sotia sa au deschis un studio in New York City, care era frecventat de un grup de adepti devotati, inclusiv multi dansatori profesionisti. Cativa studenti si-au deschis in cele din urma propriile lor studiouri, iar disciplina a inceput sa se raspandeasca in SUA si in cele din urma in lume.

Deci, de ce oamenii confunda adesea yoga si Pilates? Poate se datoreaza faptului ca practicantii ambelor discipline poarta covorase rulate si petrec timpul intinsi pe podea. Mai serios, exista o oarecare suprapunere cu ipostaze. Joseph Pilates a studiat yoga si a incorporat unele dintre miscari in propria sa rutina de exercitii. O alta asemanare este ca ambele practici pun accentul pe respiratie, desi in moduri diferite, despre care vom discuta mai tarziu.

O ultima asemanare: ambele rutine castiga laude de la adeptii lor celebri foarte vocali. Yoga este antrenamentul preferat de amatorii precum Adam Levine, Madonna, Matthew McConaughey si Woody Harrelson, care apreciaza in mod deosebit impactul pozitiv al yoga asupra vietii sale sexuale. Si David Beckham, Cameron Diaz si Megan Fox sunt doar o mana de celebritati care jura pe abilitatile Pilates de a schimba corpul.

Acum ca ne-am uitat la paralele, sa vedem ce face fiecare unic.

Distinctii fizice ale Yoga si Pilates

Multi vizitatori de sala confunda natura tipic zen a yoga si a Pilates-ului ca fiind plictisitoare si ineficiente din punct de vedere fizic, ceea ce nu ar putea fi mai departe de adevar. De fapt, expertii jura pe discipline pentru eficacitatea lor in imbunatatirea fortei si flexibilitatii de baza, ambele fiind incredibil de importante pentru succesul in orice tip de exercitiu atletic. „Poti fi la fel de puternic ca un taur, dar daca nu ai flexibilitate de miscare, acea forta nu-ti face bine”, spune Jamie Hunt, un instructor de yoga inregistrat in zona Atlanta.

Metodele folosite de Pilates si yoga pentru a ajuta oamenii sa obtina succesul fizic sunt diferite ca forma si functie. In primul rand, yoga nu necesita alt echipament decat un covoras, desi incepatorii pot opta sa foloseasca elemente de recuzita, cum ar fi curelele de yoga care imbunatatesc flexibilitatea sau suporturile de yoga, care sunt practic perne care ofera sprijin atunci cand fac ipostaze. Pilates se face si pe un covoras, dar uneori incorporeaza benzi de rezistenta si chiar masini de exercitii sofisticate, cum ar fi reformatorii pentru a oferi mai mult sprijin.

Pozitiile sunt foarte importante pentru ambele discipline, dar practicantii de Pilates le tin timp de maximum trei secunde, in timp ce practicantii de yoga le pot tine pentru perioade mult mai lungi. De asemenea, yoga tinde sa includa mai multe pozitii in picioare decat Pilates, care se face in mare parte pe podea. Desi ambele regimuri sunt apreciate pentru capacitatile lor de antrenament pentru intregul corp, ele tind sa o faca in moduri diferite. Pilates este cunoscut pentru concentrarea sa deosebita asupra fortei miezului si coloanei vertebrale, in timp ce yoga se straduieste sa lucreze fiecare muschi in mod egal. „Yoga este de la varful degetelor de la picioare pana la varful capului”, explica Hunt.

Respiratia este, de asemenea, importanta pentru ambele discipline, dar cu Pilates, inspiri pe nas si expiri pe gura, tinand in acelasi timp stomacul contractat. In Yoga, inspiri si expiri prin nas, in timp ce iti extinzi abdomenul (un proces numit respiratie abdominala). Motivul diferentei este ca respiratia in Pilates este pregatirea pentru miscare activa, in timp ce in yoga este o modalitate de a te calma pentru mediere. Iar aspectul meditativ ar putea fi cea mai mare diferenta intre cele doua regimuri.

Distinctii spirituale ale Yoga si Pilates

Majoritatea programelor de sport si exercitii sunt in parti egale jocuri mintale si pricepere fizica. Ele necesita concentrare, daruire, determinare si orice numar de alte atribute care nu sunt legate de biceps pentru a obtine succesul. Yoga si Pilates implica mintea in moduri diferite, totusi, iar aspectul spiritual este considerat de multi a fi cea mai importanta diferenta intre cele doua discipline.

„Miscarile de yoga sunt concepute ca o poarta de acces pentru a permite cuiva sa obtina un sentiment mai inalt de constientizare, fie ca este vorba de o relatie cu propriul Dumnezeu sau cu o putere superioara, fie doar o trezire personala, spirituala”, explica Hunt. „Eu personal predau la unele clase un sentiment de recunostinta pentru miscari si abilitatea de a misca in primul rand.”

Yoga isi are radacinile in hinduism (lucrarea la ipostaze permitea devotatilor sa mediteze ore intregi mai usor intr-o singura pozitie). Din aceasta cauza, unii adepti ai crestinismului si islamului il considera blasfemie. Cu toate acestea, alti credinciosi insista ca pentru ei nu este decat o forma de exercitiu.

Desi Pilates incurajeaza o conexiune puternica minte/corp (prin respiratie), ii lipseste aspectul spiritual pentru care yoga este renumita. Aceasta spiritualitate se revarsa uneori in alte aspecte ale vietii, multi yoghini imbratisand vegetarianismul ca o alternativa nonviolenta la consumul de carne, desi nu este o regula stricta si rapida, in niciun caz. Devotatii de yoga pot, de asemenea, sa ia meditatia ca o practica spirituala separata, in plus fata de timpul lor de yoga.

Cu toate acestea, niciunul dintre exercitiile nu va va accelera la fel de mult precum spin sau aerobic si au tendinta de a arde semnificativ mai putine calorii decat optiunile de fitness cu impact mare. Daca pierderea de kilograme este obiectivul tau principal, cel mai bine este sa includa o gama de rutine de forta si cardiace, pe langa yoga sau Pilates.