Daca cautam cuvantul idee in dictionar, obtinem 10 intrari pentru a-l defini. Poate fi cunoastere, intentie de a face ceva, o intamplare, un concept, o opinie. Ideile pot fi unice. Se gasesc in mintea oamenilor, intr-un mod diferit pentru fiecare dintre ei. Aceste idei ne fac speciali, diferiti si unici de ceilalti. Fiecare dintre noi are o lume intreaga de idei care il vor conduce sa fie cine este in viata. De aceea, este foarte important sa le pastram ca pe o comoara, pentru a preveni furtul lor, mai ales cand vine vorba de un nou proiect sau de crearea unei companii.

Cazuri de furt de idei

Astazi, exista multi antreprenori cu idei de afaceri grozave care pot avea un viitor grozav. De aceea este foarte important sa monitorizam cui ii incredintam aceste idei, pentru ca ne poate aduce probleme, cum ar fi sa fim furati.

Un caz il gasim in aceasta stire de la El Confidencial, care vorbeste despre startup-ul Ingenius. Miriam Lao, unul dintre fondatori, a explicat acestui mediu ca un investitor Wayra era interesat de proiect si dorea sa investeasca in el, dar pana la urma s-a dovedit ca totul a fost o minciuna si ca a facut-o pentru a obtine mai multe informatii. despre proiect si Ei bine, pune mana pe idee.

Un alt caz mai gasim in acest articol, care explica cazul unei fete care a scris un scurtmetraj cu fostul ei partener, dar fara sa se fi gandit sa-l faca. Cand l-au parasit amandoi, el a prins ideea, a facut scurtmetrajul si a castigat numeroase concursuri cu ideea ei.

Acestia nu au fost singurii oameni care au fost implicati intr-un furt de idei. Odata cu aparitia startup-urilor, aceasta devine din ce in ce mai comuna, deoarece sectorul este foarte competitiv.

Pentru a preveni acest tip de lucruri sa ni se intample, o solutie ar fi brevetarea acestei idei, problema este ca in Spania nu este posibil. Aceasta optiune se gaseste doar in Statele Unite. Prin urmare, pentru a pastra ideea in Spania, avem doua optiuni: sa cream o marca si sa o inregistram la Oficiul Spaniol de Brevete si Marci inainte de a ne spune ideea sau sa incheiem un acord de confidentialitate.

O problema importanta de care trebuie sa tinem cont este ca nu este foarte obisnuit ca startup-urile sa semneze un NDA (sau un acord de confidentialitate) cu posibilul lor investitor, deoarece in mod normal nu vor sa ne fure ideea. Este recomandat ca, inainte de a va spune informatii confidentiale sau sensibile despre companie, sa fim siguri ca investitorul doreste cu adevarat sa investeasca. Daca da, si acordul nostru merge mai departe, va fi timpul sa redactam un acord de confidentialitate. In acest articol despre investitori, publicat anterior in IEBSchool, am facut o tusa pe acest tip de acord, dar cred ca este interesant sa aprofundam putin subiectul.

Ce sunt acordurile de confidentialitate?

Acordurile de confidentialitate sau NDA-urile sunt o solutie buna daca vrem sa ne protejam ideea, fie ca este vorba despre o afacere, un proiect sau informatii valoroase despre startup-ul nostru. Scopul acestor acorduri este de a ne asigura ca persoana cu care am discutat despre ideea noastra nu o va spune sau nu o va folosi in propriul beneficiu. Daca incalcati acest acord, va putem da in judecata pentru daune.  Acestea nu au o reglementare anume, intrucat sunt contracte atipice, dar au valabilitate juridica atata timp cat se poate demonstra ca nu au fost indeplinite.

Ce tipuri de acorduri de confidentialitate putem face?

Putem gasi doua tipuri de NDA, reciproce si unilaterale. Atunci cand vorbim de un acord reciproc, este ca ambele parti au facut schimb de idei si informatii valoroase si ca, prin semnarea acestui acord, sunt de acord sa nu dezvaluie respectivele informatii sau sa le foloseasca in beneficiul lor. Prin urmare, ambii ar fi diseminatori si receptori de informatii.

Pe de alta parte, NDA-urile unilaterale sunt cele in care gasim un singur difuzor si un singur receptor. In acest caz, proprietarul ideii o spune unei alte persoane, iar aceasta persoana, prin semnarea acordului, este de acord sa nu utilizeze sau sa dezvaluie respectivele informatii.

Ce ar trebui sa includa un acord de confidentialitate?

Ar trebui sa fie clar care sunt partile care vor semna acordul si vor impartasi informatii. Precum si motivul pentru care se semneaza acordul, adica ce tip de relatie se va stabili: servicii intre parti, relatie intre partenerii investitori sau industriali… Si, in final, sa se determine care este obiectul informatiilor confidentiale care se doreste sa protejeze.

In nici un caz nu este suficient sa spunem ca una dintre parti va oferi celeilalte informatii confidentiale cu privire la un subiect, deoarece aceasta expresie poate fi foarte ambigua si, in cazul in care trebuie sa apelam la o cerere pentru incalcare, nu s-a putut demonstra ce au fost partajate informatii specifice si in ce scop. Din acest motiv, este foarte important sa se ofere o descriere detaliata a informatiilor care trebuie furnizate.

O alta problema care trebuie mentionata este scopul in care urmeaza sa fie utilizate informatiile si in ce scop exclusiv le poate folosi partea care o primeste. De asemenea, este important sa detaliezi ceea ce este sau nu considerat informatii confidentiale.

In sfarsit, toate clauzele care se refera la incalcarea acordului trebuie sa fie in scris, in cazul in care se intampla acest lucru.

Acordurile de confidentialitate sau NDA-urile pot fi de mare ajutor, in cazul in care suntem fortati sa spunem unor terti despre ideea noastra de proiect, fie pentru ca vor sa faca parte din acesta, fie pentru ca vor sa investeasca. Chiar si asa, este recomandat ca inainte de a semna un acord de acest tip, sa spunem celuilalt doar ceea ce este esential, fara a intra in multe detalii. In plus, trebuie sa avem in vedere ca atunci cand vine vorba de un investitor pentru startup-ul nostru, va fi mai bine sa-l punem sa semneze un document de acest tip, doar daca suntem cu adevarat siguri ca vor investi in ideea sau proiectul nostru.