Dacă în ultimul timp ai observat că nu te mai trezești la fel de odihnit ca înainte, poate ar fi cazul să faci un pas în spate și să te gândești ce ai făcut diferit – poate te-ai culcat mai târziu decât de obicei, poate au fost mai multe situații tensionate la locul de muncă sau poate ai schimbat perna și nu e tocmai potrivită pentru nevoile tale. De multe ori, este suficientă o mică schimbare de ritm sau în obiceiuri pentru a ne deregla somnul. Așa că, în continuare îți vom oferi câteva sfaturi pentru a te bucura din nou de un somn liniștit și odihnitor.

1. Fă câteva schimbări la mediul în care dormi.

Nu trebuie să schimbi tot mobilierul din dormitor sau să începi să vopsești pereții în verde pentru că aceasta este culoarea care aduce liniște, ci pur și simplu, să faci câteva modificări care îți vor aduce condiții mult mai bune de somn. Poți începe cu înlocuirea saltelei, mai ales dacă au trecut mulți ani și deja se simt urmele de uzură. Specialiștii recomandă o saltea spuma de memorie pentru un somn cât mai odihnitor pentru că aceasta asigură suportul necesar pentru corp (deci nu te vei trezi cu dureri de spate dimineața) și absoarbe foarte bine mișcarea (dacă partenerul tău are un somn agitat, nu vei simți asta). Alte elemente care trebuie să se regăsească în dormitorul tău sunt pernele cu spumă de memorie și lenjeria de pat din materiale naturale. Vei vedea diferența din prima noapte în care vei dormi în noul pat.

2. Respectă-ți programul de somn.

Ora ideală de culcare este între 22:00 și 23:00 – fă un exercițiu și culcă-te în acest interval și vezi cum te trezești. Apoi fă-ți un obicei din a merge la culcare la ora stabilită și ține-te de el. După o perioadă scurtă de timp, nici nu vei mai avea nevoie de alarmă pentru a te trezi pentru că organismul tău se va obișnui cu acest ritm. Este important să îți respecți programul de somn, mai ales după vârsta de 30 de ani, atunci când corpul face față mai greu schimbărilor. Probabil ai observat că dacă pierzi o noapte de somn la vârsta de 30 de ani te recuperezi mult mai greu decât atunci când pierdeai o noapte de somn în studenție.

3. Înlocuiește ecranele cu alte activități.

Ecranele influențează foarte mult calitatea somnului. Dacă obișnuiești să stai la TV sau cu telefonul în mână înainte de culcare, există șanse mari ca dimineața să te trezești mai obosit. Înlocuiește telefonul cu o carte sau cu o ședință de Yoga și încheie-ți seara nu cu o emisiune la TV, ci cu un duș și o cană de ceai de valeriana. Nu trebuie să faci aceste schimbări dintr-o dată, însă, vei vedea că  pe măsură ce îți construiești un ritual de seară sănătos, ți se va îmbunătăți considerabil și calitatea somnului.

Aplică aceste sfaturi și bucură-te din nou de un somn liniștit și odihnitor, fără treziri nocturne sau dureri de spate!