Potrivit Ayurveda, natura, prin insasi esenta ei, ne vindeca. Suntem o miniatura a naturii. Daca luam indicii de la el si onoram ritmul circadian, bunastarea noastra ramane echilibrata. Ayurveda ne aminteste, de asemenea, ca sanatatea noastra se bazeaza pe armonia si echilibrul nostru cu cele cinci elemente (eter/spatiu, aer, foc, apa si pamant), care alcatuiesc constitutiile noastre de vata (eter si aer), pitta (foc si apa). ), si respectiv kapha (apa si pamant).

Natura a jucat de mult timp un rol esential in sanatatea noastra mintala. A fi in natura, sau chiar a viziona scene ale naturii, reduce furia, frica si stresul si creste sentimentele placute. Cu totii avem experiente diferite ale naturii si diferite motive pentru care dorim sa ne conectam mai mult cu ea. S-ar putea sa descoperi ca obtii ceva complet diferit de la o activitate in comparatie cu altcineva.

Natura este umilitoare

Imi dai o camera plina cu 5.000 de oameni si imi ceri sa tin un discurs improvizat, eu sunt fata ta. Dar imi dai o stanca cu o coborare abrupta, imi iau o clipa. Imi este frica de inaltimi, dar imi place si in aer liber. Sunt de neoprit cu drumetiile orizontale. Ofera-mi urcari verticale si trebuie sa respir adanc si sa meditez la chakra mea sacra. Trebuie sa am o conversatie cu inima si mintea si sa le amintesc ca vom fi bine. Disconfortul de la inaltimi nu ma opreste, dar stiu ca nu este la fel de usor pentru mine ca sa fac o miscare de dans sau sa fac asane de yoga. A sti la ce trebuie sa lucram ne mentine pe pamant si ne mentine umili.

Un balsam pentru creierul ocupat

Cu totii ducem vieti ocupate. Aceia dintre noi din spatiile urbane avem mai putine prize pentru a ne linisti mintile ocupate. Desi imi place sa ridic greutati si sa iau cursuri de Zumba, nu pot nega ca muzica tare si televizoarele care se aud in salile de sport nu sunt tocmai relaxante. A fi in natura este linistit, iar lumina naturala a soarelui este terapeutica (mai ales in timpul iernii). Daca doriti sa faceti experienta in aer liber cu adevarat meditativa, opriti muzica sau podcasturile sau orice alt fel de distragere a atentiei. Urmariti pasarile, copacii, plantele, florile, veveritele – are un efect calmant si va ajuta sa va iesiti din cap.

Un imbunatatitor al dispozitiei

Indiferent in ce cultura te-ai nascut… probabil ai auzit: „Incalta-te”. Persoana in varsta arata de obicei catre un copac sau un parc si ti-a cerut sa te bazezi pe natura pentru a-ti potoli supararea sau furia. Exista ceva in calmul linistit al naturii care este atat terapeutic, cat si contagios. Ne ajuta sa facem fata. Legaturile cu natura sunt asociate cu niveluri mai scazute de sanatate mintala precara, in special cu niveluri mai scazute de depresie si anxietate. Cercetatorii de la Universitatea Stanford au gasit dovezi ca suprarumumatia, din cauza lipsei de interactiune cu natura, ar putea provoca o scadere a sanatatii psihologice pentru cei care locuiesc in oras.

Te conecteaza cu comunitatea

Unul dintre clientii mei, un practicant de medicina urbana, occidentala, cu un program nesanatos, se lupta sa-si reduca anxietatea. Cu un partener, copii si un loc de munca solicitant, unde a fost timpul sa socializezi sau sa vorbesti cu ceilalti sau sa exersezi ingrijirea de sine? I-am sugerat ca, din toamna pana la sfarsitul verii in fiecare an, el si familia lui sa faca voluntariat in parcuri locale si alte spatii verzi. Aceasta a devenit o modalitate excelenta pentru ei de a petrece timp impreuna, de a culege beneficiile de a fi in aer liber si de a se intalni cu alti oameni.

Reduce Stresul

Potrivit unui studiu din 4 aprilie 2019, Frontiers in Psychology, petrecerea a doar 20 de minute in legatura cu natura poate ajuta la scaderea nivelului hormonului de stres. Timpul petrecut in spatiile verzi reduce semnificativ cortizolul, care este un hormon de stres. Natura creste, de asemenea, nivelul de endorfine si productia de dopamina, promovand fericirea. In general, exista o legatura puternica intre timpul petrecut in natura si emotiile negative reduse. Aceasta include simptome de anxietate, depresie si boli psihosomatice precum iritabilitate, insomnie, dureri de cap tensionate si indigestie. Nenumarate studii au demonstrat ca natura are un efect pozitiv asupra sanatatii noastre mintale. Cercetatorii japonezi au studiat „scaldarea in padure”, un nume poetic pentru plimbarea in padure. Ei banuiesc ca aerosolii din paduri, inhalati in timpul unei plimbari, sunt in spatele nivelurilor ridicate de ucigasi naturali sau NK,

Iesirea in aer liber nu trebuie sa fie multa munca. Chiar si inainte de pandemie, faceam adesea intalniri de mers pe jos in Central Park sau Bryant Park sau intr-un parc aproape de casa (Acesta era mai mult pentru prietenii din cartier). In loc sa mancam, sa bem si sa vorbim de magazin, am folosi ora intalnirii pentru a merge in natura, a ne simti odihnit mental si a discuta despre munca. Exista o multime de moduri simple prin care puteti obtine timp de calitate in natura. Mutati-va antrenamentul in aer liber. Mergeti la o plimbare sau o alergare sau o plimbare cu prietenii in natura. Gaseste un parc langa tine.