Astazi nu este suficient sa fii antreprenor, dar trebuie sa gasesti ecosistemul potrivit pentru ca ideile de afaceri sa iasa inainte. Din acest motiv, multe Startup-uri se nasc in locuri din lume care ofera avantaje fiscale si au un climat inovator, precum Silicon Valley sau Singapore. In acest articol vom vorbi despre antreprenorii expatriati, care sunt principalele lor destinatii si cateva exemple de oameni care nu au fost profeti pe pamantul lor.

De ce pleaca?

Exista centre internationale de inovare situate in diferite parti ale planetei. Daca sansa nu a vrut sa te nasti acolo, asta nu te impiedica sa te misti. Timp de zeci de ani, multinationalele au fost cele care au trimis expatriati in strainatate. Dar tendinta s-a schimbat, iar astazi vedem un nou tip de imigrant: Antreprenorul expatriat, un termen repetat de Expansion. Acest antreprenor expatriat este ceea ce cunoastem de obicei ca emigrant, dar cu un caracter antreprenorial care cauta sa gaseasca finantare pentru ca ideea sa de afaceri sa aiba succes.

Din ce in ce mai mult, sederea in strainatate a antreprenorilor expatriati nu face doar parte dintr-un plan de afaceri, ci adesea rezultatul alegerii unui nou „stil de viata”. Motivul este foarte simplu: exista locuri, precum Miami, care ofera beneficii strainilor care doresc sa infiinteze o afacere. In acest fel, economia locala primeste si o parte din beneficii sub forma de noi locuri de munca.

Cele mai bune destinatii pentru un antreprenor

Antreprenoriatul este mai usor in unele tari decat in ​​altele, mai ales din cauza obstacolelor birocratice, a facilitatilor fiscale, a ecosistemului investitional si a oportunitatilor de afaceri. In plus, pentru a favoriza antreprenoriatul, trebuie acordate o serie de aspecte, precum un cadru legislativ care favorizeaza imigratia, legi care protejeaza proprietatea intelectuala si o cultura antreprenoriala bine stabilita.

Potrivit Expansion, unele dintre cele mai bune destinatii actuale pentru a incepe o afacere sunt Singapore, Noua Zeelanda, China, Chile si Peru, deoarece sunt destinatii in care este usor sa deschizi o companie deoarece au proceduri online care faciliteaza acest management. O alta dintre tarile care are o cale birocratica mai scurta este Statele Unite, si din acest motiv au o rata de creare de companii mai mare decat Europa. Mai exact, locul care primeste cei mai multi antreprenori straini este Silicon Valley, paradisul Startup-urilor tehnologice.

Alte doua destinatii sunt Brazilia si India, ambele tari emergente care devin tinte de investitii in ultimii ani. Daca vorbim despre Europa, Germania si Regatul Unit sunt tarile cu cele mai bune ecosisteme de investitii.

Exemple de antreprenori expatriati

Mediul local pe care Antonio Marzo l-a gasit in Boston l-a incurajat sa paraseasca un loc de munca bine platit la Sedo.com pentru a-si infiinta propriul Start Up, dupa cum spune el insusi pentru Entrepreneurs.es. Creatia sa a fost Bloson.com, un site de socializare dedicat muzicii, videoclipurilor si cumparaturilor, idee care i-a placut atat de mult lui Sedo.com, incat nu a ezitat sa puna capitalul necesar pentru infiintarea site-ului. Astazi, Bloson face parte din compania Ecosia, un motor de cautare care isi foloseste majoritatea profiturilor pentru a planta copaci si pentru a ajuta mediul inconjurator.

Xavier Verdague este antreprenor de la 25 de ani, iar de atunci a fondat 6 companii (3 in Barcelona, ​​​​si celelalte 3 in Statele Unite). Cele 3 proiecte din afara granitelor noastre sunt Innovalley, Seven4seven si Imagine Creativity Center. Potrivit lui Xavier Verdague, in Barcelona iubeste antreprenorii, la San Francisco a gasit un ecosistem special care nu exista in Spania: „Au mai mult sau mai putin aceleasi ingrediente ca aici – talent, calitatea vietii, oameni cu bani, companii conducatoare, networking. evenimente -, dar exista o atitudine diferita, pentru ca oamenii isi asuma mai multe riscuri, au mai multa ambitie si sunt mai harnici”.

Daca vorbim la nivel global, unul dintre cei mai mari antreprenori expatriati din lume este Elon Musk, de origine sud-africana, cel mai bine cunoscut pentru ca este co-fondatorul Paypal, SpaceX si Tesla Motors in Statele Unite. Musk a obtinut recunoastere internationala pentru ca a creat prima masina electrica viabila pentru productie in epoca moderna (Tesla Roadster), pentru SolarCity (care furnizeaza energie electrica regenerabila masinilor Tesla) si noua baterie Tesla, care favorizeaza autoconsumul.

Pentru a termina, putem vorbi despre Jan Koum, care conform ABC intruchipeaza adevaratul vis american. A venit in Statele Unite la varsta de 16 ani din Ucraina, nascut intr-o familie modesta. La 5 ani de la crearea Whatsapp, Facebook l-a achizitionat pentru aproximativ 19.000 de milioane de dolari.