Ei traiesc cu noi cufundati intr-un somn adanc, dar daca se trezesc, consecintele ar putea fi catastrofale. In acest articol, va prezentam o colectie a celor mai amenintatori vulcani de pe planeta.

Cuvantul „vulcan” provine de la romanul „Vulcano”, zeul focului si creator de armuri si arme.  Vulcanii sunt un fenomen natural cu adevarat fascinant. In linii mari, acestea sunt deschideri de pe suprafata pamantului care se ridica la mii de metri inaltime si alcatuiesc un peisaj impunator. Aceasta frumusete este o sabie cu doua taisuri, deoarece, pe langa faptul ca sunt atractive, vulcanii pot fi extrem de periculosi.

Vulcanii actioneaza ca conducte care leaga interiorul si exteriorul unei planete. Dar cum se formeaza?

In cadrul acestor structuri geologice, situate de obicei intre limitele placilor tectonice ale Pamantului, gasim un material caracteristic,  magma  sau roca topita fluida. Cand se produce  o eruptie, acest material este aruncat spre suprafata datorita acumularii unei presiuni interne puternice. O parte din magma expulzata se acumuleaza in jurul craterului prin care a iesit, formand cote care dau nastere unui munte conic numit vulcan.

Planeta noastra are aproximativ 2.000 de vulcani, atat activi, cat si inactivi, raspanditi pe Pamant. Tarile cu cea mai mare concentratie sunt Chile, Statele Unite, Japonia si Indonezia. Cu toate acestea, dincolo de lumea noastra putem gasi mii de alti vulcani in intreg sistemul solar. Acesta este cazul planetelor precum Jupiter, Venus, Saturn si Marte. Planeta rosie, de fapt, gazduieste cel mai mare vulcan din Sistemul Solar, Muntele Olimp (in cinstea muntelui grecesc), care are o baza de peste 600 km si o inaltime de peste 27 km.

In ciuda progreselor stiintifice si tehnologice, vulcanii raman un mister pentru oameni. Din fericire, astazi exista materiale capabile sa prezica o catastrofa si sa salveze astfel mii de vieti. Amenintarea vulcanica actuala nu este extrema, dar inca nu suntem pe deplin in siguranta. Ei traiesc cu noi cufundati intr-un somn adanc, dar daca se trezesc, consecintele lui ar putea fi catastrofale. In aceasta galerie, va prezentam o colectie a celor mai amenintatori vulcani.

Vulcanul Campos Flegreos (Italia)

Exista multe parti ale lumii in care controlul vulcanilor este foarte slab, spun oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester, care au intocmit aceasta lista. Si este ingrijorator pentru ca majoritatea acestor vulcani sunt localizati relativ aproape de zonele populate. In cazul Campei Flegrei sau Campos Flegreos, o caldera cuibarita de 13 km latime, Napoli ar fi orasul cel mai devastat de acest vulcan, cu posibilitatea de a ajunge la un milion de morti sau mai mult in cazul unei eruptii. Acesta este al treilea super vulcan din acest Top 10.

Vulcanul Muntele Aso (Japonia)

Situat in centrul Parcului National Aso Kuju, Muntele Aso masoara 114 km in circumferinta si, daca ar erupe, cele mai afectate orase ar fi Kumamoto si Nagasaki. Este al patrulea supervulcan de pe lista cu riscul de a ucide un milion de oameni sau mai multi pana la eruptie, ceea ce ar putea fi in urmatorii 100 de ani.

Centura vulcanica transmexicana (Mexic)

Constituie o zona care se intinde pe circa 920 km. Multe dintre vaile din aceasta zona sunt in proces de emergenta. In ciuda faptului ca cea mai mare activitate vulcanica din centura vulcanica trans-mexicana s-a manifestat in Plio-Cuaternar, oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester care au pregatit studiul, subliniaza ca este al cincilea vulcan cu risc de a erupe in urmatorul ani si asta ar afecta in mod devastator Mexico City, Pueblo, Toluca.

Vulcanul Gunung Agung (Indonezia)

Vulcanul Muntele Agung este cel mai inalt punct de pe insula Bali din Indonezia si este, de asemenea, activ. Are un crater mare si destul de adanc, care scuipa ocazional fum si cenusa. Ocupa locul 6 printre cei mai periculosi 10 vulcani de pe Pamant. Daca vulcanul ar erupe (o posibilitate plauzibila in urmatorii 100 de ani), Bali ar fi devastat si sute de mii de morti.

Muntele Camerun (sau Mongo ma Ndemi) (Camerun)

Este unul dintre cei mai inalti vulcani din Africa, cu o altitudine de 4.095 de metri deasupra nivelului marii. Acest vulcan activ, ca si restul listei, reprezinta o amenintare majora la adresa stabilitatii regionale si globale in cazul in care ar erupe. Zonele cu risc ar fi, mai presus de toate, Buea si Douala.

Vulcanul Taal (Filipine)

Situata pe coasta de vest a insulei Luzon, in Filipine, insula vulcanica are un lac numit Crater Lake; in interiorul lacului se afla o alta insula vulcanica, numita Vulcan Point, care este si cea mai mare insula din lume intr-un lac pe o insula intr-un lac. In cazul unei eruptii, Manila, capitala Filipinelor, ar fi zona aflata in cel mai mare pericol.

Vulcanul Mayon (Filipine)

Este unul dintre cei mai activi vulcani din Filipine, impreuna cu vulcanul Taal. Situat la nord de orasul Legazpi, acest oras este cel mai amenintat. Mayon ocupa locul 9 pe lista. „Vrem sa crestem constientizarea ca exista multi vulcani care ar putea erupe si care nu sunt monitorizati corespunzator. Speram ca oamenii care traiesc langa vulcanii de pe aceasta lista vor primi mai mult ajutor pentru pregatirea unei eruptii”, explica Henrik Loven, coautor al listei vulcanilor.

Vulcanul Gunung Kelud (Indonezia)

Acest stratovulcan situat pe insula Java, in Indonezia, este cunoscut pentru marile eruptii explozive care s-au dezvoltat de-a lungul istoriei omenirii. Au fost deja peste 30 de eruptii (in 2014 ultima) si expertii in vulcanism de la Universitatea din Manchester spun ca ar putea erupe in urmatorii 100 de ani. Orasul cel mai expus riscului daca s-ar intampla acest lucru este Malang.

Vulcanul Bardarbunga (Islanda)

Este cel mai mare vulcan din Islanda si se afla la 2.009 de metri deasupra nivelului marii. Cele mai recente inregistrari ale sale seismice anunta o eruptie iminenta, deoarece presiunea sa este in continua crestere. Semnele au inceput in 2015, dupa ultima sa eruptie cu un an mai devreme.

Muntele Merapi (Indonezia)

Este clasificat drept stratovulcan, adica este format din alte fluxuri de lava expulzate cu ani in urma. Merapi, sau asa cum ar fi tradus, „Muntele de Foc” are peste 2.900 de metri inaltime si este unul dintre cei mai studiati vulcani de pe planeta. De obicei, se confrunta cu eruptii explozive mari la fiecare 10 pana la 15 ani. Una dintre cele mai grave explozii a avut loc in 2010, cand a ucis peste 300 de oameni si a distrus sute de hectare. Aceasta eruptie este considerata una dintre cele mai importante ale secolului 21 si una dintre cele mai grave dezastre naturale din toata Indonezia.

Vulcanul Katla (Islanda)

Acesta este un alt vulcan a carui eruptie este asteptata in viitorul foarte apropiat. Katla este situat in micul oras Vik (Islanda) si este considerat cel mai periculos vulcan din toata Islanda. Katla este acoperita de al patrulea ghetar ca marime din Islanda, iar in unele locuri gheata are o grosime de sute de metri. Cand a erupt ultima data in 1918, s-a extins pana la cinci kilometri in largul coastei de sud a Islandei, iar ghetarul care se topeste a dezlantuit un torent de apa, noroi si aisberguri, despre care se spune ca ar avea un volum similar cu Amazonul.

Muntele Nyiragongo (Republica Democratica Congo)

In ultimii 150 de ani, vulcanul Muntelui Nyiragongo, din lantul Muntilor Virunga, a inregistrat peste 50 de eruptii. Este unul dintre cei mai activi vulcani din lume si se caracterizeaza prin gazduirea unuia dintre cele mai mari si mai putin studiate lacuri de lava de pe planeta, cu mai mult de 200 de metri in diametru. In 2002, vulcanul a aruncat peste 11 milioane de metri cubi de lava in centrul orasului Goma, un oras situat la poalele acestuia, distrugand 14.000 de case si fortand 350.000 de oameni sa fuga.

Vulcanul Oraefajokull (Islanda)

In 2017, activitatea seismica din zona a crescut considerabil si, potrivit cercetatorilor, ar fi putut trezi un vulcan care a stat latent de aproximativ 210 de ani. Este cea mai inalta din Islanda si, de asemenea, una dintre cele mai mari eruptii explozive de pe aceasta insula. Primele alarme au fost date in iunie, cand nivelul activitatii seismice a inceput sa creasca in zona vulcanului. In august, cutremurele s-au intensificat iar pe 3 octombrie s-a produs cel mai puternic din ultimele luni, cu magnitudinea de 3,4. In acest moment exista un plan de actiune pentru a putea evacua populatia.

Muntele Vezuvius (Italia)

Este unul dintre cei mai faimosi vulcani, tocmai datorita ultimei sale mari eruptii (in anul 79 d.Hr.), care a ingropat complet orasul Pompei. Vulcanul, inalt de 1.281 de metri, este situat in Golful Napoli (Italia). Oamenii de stiinta cred ca urmatoarea eruptie, ca cea din 79 d.Hr., va fi o eruptie „pliniana”, ceea ce inseamna ca ar putea contine cenusa zburatoare si roca atingand viteze de aproximativ 100 de mile pe ora. Datorita apropierii de Napoli si a numarului mare de oameni care locuiesc in apropiere, o eruptie ar putea pune in pericol peste 3 milioane de locuitori.

Vulcanul Sakurajima (Japonia)

Sakurajima este unul dintre cei mai activi vulcani din tara si, potrivit expertilor, este de asteptat sa erupa in urmatorii 20 de ani. Studiile Universitatii din Bristol si Exester, precum si ale Centrului de Cercetare a Vulcanului Sakurajima din Japonia, considera ca acumularea de magma ar putea declansa o eruptie similara cu cea care a avut loc in 1914. In acel an au murit 58 de oameni, iar orasul Kagoshima, gazduind aproximativ 600.000 de oameni, a suferit inundatii si distrugeri majore.