Statele Unite  sunt un  regim prezidential care organizeaza in  mod invariabil  alegeri pentru a alege seful statului si al guvernului  la fiecare patru ani. 

1. Cine poate candida la alegeri?

Orice persoana  in varsta de peste 35 de ani  care s-a nascut in SUA si poate dovedi ca locuieste in tara de cel putin 14 ani.

Conform celui de-al 22-lea amendament la Constitutie, introdus in 1951, un presedinte nu poate servi mai mult de doua mandate (opt ani).

2. Primar in primul semestru

Procesul electoral din SUA incepe cu cateva luni inainte de  alegerile din noiembrie. In prima jumatate a anului este activat mecanismul  primar  de alegere a candidatului fiecarui partid. Pentru a participa la aceste alegeri, cetatenii cu varsta peste 18 ani trebuie sa se  inregistreze ca alegatori. Fiecare stat reglementeaza cerintele de inregistrare, cu exceptia  Dakota de Nord, unde orice rezident poate vota la alegerile primare ale oricarui partid.

Cu aceasta ocazie, procesul a inceput pe 3 februarie cu caucusurile din Iowa. Caucusurile sunt o forma de primare bazate pe o  adunare  in care cetatenii inscrisi sau afiliati partidului in cauza isi aleg, in urma unei dezbateri prealabile, candidatul lor printr-un spectacol de mainile sau prin votul lor intr-o urna de vot.

3. Ungerea candidatilor la conventie

Odata ce primarele au avut loc in toate statele, fiecare partid tine o conventie nationala pentru a-si unge candidatul la presedintie, ceea ce dezvaluie cateva dintre liniile principale ale campaniei sale in conclav. In plus, acest eveniment -unul dintre marile evenimente politice din SUA redus la un „show” virtual anul acesta din cauza pandemiei- ii serveste candidatului la Casa Alba sa-si prezinte partenerul de „bilet”, candidatul la vicepresedintie. .

4. Ziua alegerilor, fixata prin Constitutie

Data alegerilor prezidentiale a fost stabilita la scurt timp dupa independenta Statelor Unite si a fost mentinuta pana in prezent. Dupa cum se prevede in Constitutie, alegerile au loc in prima marti dupa prima luni a lunii noiembrie in anii bisecti si cei divizibili cu 100.

De ce aceste conditii atat de corsetate? Motivul este cultural, raspunde obiceiurilor si organizarii vremii. Luna noiembrie a fost stabilita pentru ca inca nu este iarna si a fost mai greu sa fie probleme de transport din cauza vremii. Si au fost specificate a fi prima marti dupa prima luni pentru a evita ca aceasta sa coincida cu Ziua Tuturor Sfintilor (1 noiembrie).

5. Vine ziua E. Cine poate vota?

La fel ca la primare, pot merge la vot acei  cetateni cu varsta peste 18 ani  care s-au  inscris  anterior ca alegatori. In acest caz, in statul Dakota de Nord aceasta procedura nu este necesara pentru exercitarea dreptului de vot.

6. O alegere indirecta: delegati si alegatori

Alegerile prezidentiale din SUA au loc prin vot indirect. Alegatorii americani  nu isi aleg direct candidatul, ci mai degraba voteaza pentru un  alegator sau alegatori  in fiecare stat. Acestia vor fi cei care vor vota  voturile electorale  in numele alegatorilor. Castigator  este cel  care obtine majoritatea absoluta a voturilor electorale, care poate sa nu corespunda cu  votul popular.

In total sunt  538 de delegati  care alcatuiesc  Colegiul Electoral. Cifra este echivalenta cu numarul reprezentantilor Camerei Reprezentantilor (435), senatorilor (100) si celor trei delegati de la Washington DC (Districtul Columbia). Acestea sunt distribuite intre cele 50 de state plus Districtul Columbia in functie de populatie si este echivalent cu numarul de reprezentanti si senatori corespunzator fiecarui teritoriu. Statele cu cei mai multi alegatori sunt  California (55),  Texas (38) si New York si  Florida  (ambele cu 29).

Fiecare stat dicteaza regulile care determina votul delegatilor. Majoritatea acorda  toate  voturile electorale ale statului candidatului care obtine majoritatea absoluta a voturilor populare, cu exceptia  Nebraska si Maine, care distribuie votul proportional intre fiecare candidat in functie de procentul de voturi populare primite.

7. Cine castiga alegerile?

Castigatorul alegerilor prezidentiale este cel care obtine cel putin  270 de voturi electorale, indiferent daca a obtinut mai putine voturi populare, asa cum sa intamplat la ultimele alegeri, in care Donald Trump a invins-o pe Hillary Clinton cu 306 de voturi electorale fata de 232 in ciuda faptului ca pe care candidatul democrat a obtinut cu 2% mai mult sprijin popular.

In cazul in care niciun candidat nu atinge acest minim, Congresul este responsabil de alegerea presedintelui, asa cum este marcat de al 12-lea amendament la Constitutie.

8. Numaratoarea si investitura

Conform Constitutiei, in prima zi de luni dupa a doua miercuri a lunii decembrie, de data aceasta pe 14 decembrie, alegatorii care compun Colegiul Electoral  isi exprima oficial  voturile electorale si le trimit Congresului, unde vor fi  numarati si atestati.

Magna Carta mai stabileste ca  presedintii trebuie sa depuna juramantul in functie la 20 ianuarie  pe treptele Capitoliului, in fata presedintelui Curtii Supreme, folosind urmatoarea formula: „Jur solemn ca voi exercita cu fidelitate functia de presedinte al Curtii Supreme. Statele Unite si, pana la limita capacitatii mele, pastrez, protejez si apar Constitutia Statelor Unite.