Lupta impotriva COVID-19 nu este deloc usoara, dar daca o faci „neinarmat” pe deasupra, sansele de succes sunt intr-adevar minime. Asa se face ca indienii Navajo, cel mai mare trib nativ din tara, se confrunta cu aceasta pandemie , care a devenit al treilea focar national de coronavirus in spatele New York si New Jersey. Fara acces la apa curenta sau la o structura sanitara, Navajo inregistreaza deja o rata de infectare cu coronavirus de 2,34% (in Spania este de 1,01%).

Aproape 5.000 de infectii si aproximativ 156 de decese

Daca ceva a devenit clar in Statele Unite in timpul acestei pandemii, acestea sunt inegalitatile enorme de care sufera tara. Am citit, vazut si auzit multe despre traiectoria coronavirusului in New York, Washington, Los Angeles, Texas, in toate acele orase care, intr-un fel, isi contribuie cu cereale, sau super cereale, la economia tarii.

Cu toate acestea, practic nu au fost mentionate numele populatiilor cu cele mai putine resurse, cele care au avut cele mai multe dificultati in a face fata pandemiei si au fost uitate de liderii tarii. Unul dintre cei mai afectati a fost tribul Navajo, cu doar 12 spitale pe 70.000 de kilometri de teritoriu, sistemele lor de sanatate s-au prabusit, lipsa materialelor medicale de baza, cum ar fi masti si manusi, continua sa fie o problema si au doar 13 paturi de ingrijire. .intensiv si 28 ventilatoare. Cu o populatie de aproximativ 174.000 de oameni, Natiunea Navajo a inregistrat deja aproape 5.000 de infectii cu COVID-19 si peste 156 de decese, iar cifrele continua sa creasca.

Inchis si fara acces usor la apa curenta

Ca majoritatea dintre noi, Navajosi sunt, de asemenea, izolati, desi este o recomandare, nu o comanda, asa cum a fost in Spania. Nu poate fi altfel, pentru ca 30% dintre oamenii care locuiesc in rezervatie nu au apa curenta acasa si trebuie sa parcurga cativa kilometri pentru a-si aproviziona din fantani. Pentru multi, sfatul simplu de la autoritatile sanitare de a se spala pe maini cel putin 20 de secunde pentru a evita contagiunea este o provocare.

Asadar, „izolarii recomandate” de la sfarsitul lunii martie i s-a alaturat pe 17 aprilie ordinul de a-ti acoperi fata , cu ce poti, si de a mentine distanta sociala pentru a preveni raspandirea virusului.

Natiunea Navajo a fost grav afectata de pandemia de Coronavirus/Covid19. Suntem atat de mandri de munca administratorului Muzeului Heard, Ginger Sykes Torres, si a familiei ei, care au facut si au donat aproape 400 de masti (cu mai multe) comunitatii medicale care servesc Natiunea Navajo. 

„Am testat peste 14,5% dintre locuitorii Natiunii Navajo”, a spus presedintele tribal Jonathan Nez, „luptam din greu in fiecare zi si sunt sigur ca vom vedea in curand o scadere treptata daca continuam sa fim sarguinciosi in folosirea mastilor. in public, practicand distantarea sociala si izolandu-i pe cei testati pozitiv.

Viata printre navajos

Navajo este raspandit in trei state (Utah, Arizona si New Mexico). Multi dintre membrii sai sunt varstnici cu boli cronice, cum ar fi diabetul, care s-au complicat si mai mult de aparitia coronavirusului. Navajo traieste din minerit, din hoteluri si cazinouri, dar, in situatia actuala, lucreaza foarte putin.

In plus, primele informatii despre pandemie au venit in engleza si cei mai multi dintre ei vorbesc si inteleg doar Navajo, spun ca este o modalitate de a se proteja de dezinformare si de teama sa nu fie inselati asa cum s-a intamplat de atatea ori in trecut. Combinarea tuturor a semanat suspiciune in randul tribului atunci cand prima contagiune a avut loc in timpul celebrarii unei intalniri religioase. „Neincrederea si multe amintiri proaste au revenit. Parintii mei, ca si alti oameni, au privit totul cu suspiciune”, a explicat un tanar pentru The Navajo Times.

Neinarmat impotriva coronavirusului

Potrivit datelor de la Departamentul pentru Locuinte si Dezvoltare Urbana, mai mult de o treime din gospodariile Navajo sunt supraaglomerate, au mai multe generatii care traiesc sub acelasi acoperis si nu au o toaleta, electricitate, caldura sau frigidere. Nu sunt putine studii care sugereaza ca, daca ar fi considerati un stat, ar fi cei mai saraci din SUA si stim deja ca COVID-19 nu face distinctie intre clase, in ciuda faptului ca atunci cand vine vorba de a-si asuma teribilul efecte nu suntem toti la fel.

Un trib deja slab inainte de sosirea COVID-19

In 2009, gripa porcina a lovit comunitatile native americane, ucigand de pana la cinci ori mai multi oameni decat in ​​restul Statelor Unite. Teama ca, de asemenea, COVID-19 ii va lovi puternic de aceasta data a luat stapanire printre navajo. Acum asteapta ca apa in luna mai ajutorul aprobat de Congresul Statelor Unite, 8.000 de milioane de dolari care s-a convenit sa fie impartit intre 574 de popoare indigene. „Uneori trebuie sa treaca prin agentii federale inainte de a ajunge la trib, am avut acele procese inainte si a trebuit sa asteptam”, explica Jonathan Nez.