Crearea unui plan de investitii viabil necesita ceva mai mult decat simpla stabilire a unui cont de economii si cumpararea catorva actiuni aleatorii de actiuni. Pentru a structura un plan corect, este important sa intelegeti unde va aflati si ce doriti sa realizati cu investitiile. Apoi, veti defini cum sa atingeti aceste obiective si selectati cele mai bune optiuni de investitii pentru a le atinge. Vestea buna este ca nu este niciodata prea tarziu sa creezi si sa implementezi un plan de investitii personale si sa incepi sa creezi un ou de cuib pentru viitor.

Selectati o optiune de investitie adecvata varstei

Varsta dvs. va avea un impact semnificativ asupra strategiei dvs. de investitii. In general, cu cat esti mai tanar, cu atat poti sa-ti asumi mai multe riscuri. Acest lucru se datoreaza faptului ca aveti mai mult timp sa va recuperati dupa o recesiune a pietei sau o pierdere de valoare intr-o anumita investitie. Deci, daca ai peste 20 de ani, poti aloca mai mult din portofoliu investitiilor mai agresive (cum ar fi companiile orientate spre crestere si companiile cu capitalizare mica, de exemplu).

Intelegeti situatia dvs. financiara actuala                                                                   

Fiti constienti de cat de multe venituri disponibile aveti la dispozitie pentru a investi. Aruncati o privire la bugetul dvs. si stabiliti cati bani raman pentru investitii in urma cheltuielilor lunare si dupa ce ati rezervat un fond de urgenta echivalent cu trei pana la 6 luni de cheltuieli.

Dezvolta-ti profilul de risc

Profilul dvs. de risc determina cat de mult sunteti dispus sa va asumati. Chiar daca sunteti tanar, este posibil sa nu doriti sa va asumati multe riscuri. Va veti selecta investitiile pe baza profilului de risc.

In general, actiunile sunt mai volatile decat obligatiunile, iar conturile bancare (conturi de verificare si de economii) nu sunt volatile.

Amintiti-va, exista intotdeauna compromisuri de risc. Adesea, atunci cand risti mai putin, faci mai putin. Investitorii sunt bogat recompensati pentru asumarea unor riscuri semnificative, dar pot face fata si pierderilor accentuate.

Stabiliti obiective pentru investitiile dvs

Ce vrei sa faci cu banii pe care ii castigi din investitiile tale? Vrei sa te retragi devreme? Vrei sa cumperi o casa frumoasa? Vrei o barca?

De regula, veti dori un portofoliu diversificat, indiferent de obiectivul dvs. (cumpararea unei case, economisirea pentru educatia universitara a unui copil etc.). Ideea este sa lasati investitia sa creasca pe o perioada lunga de timp, astfel incat sa aveti suficient pentru a plati obiectivul.

Daca obiectivul dvs. este deosebit de agresiv, ar trebui sa puneti mai multi bani in investitie periodic, decat sa optati pentru o investitie mai riscanta. In acest fel, este mai probabil sa iti atingi obiectivul decat sa pierzi banii pe care i-ai investit.

Stabiliti un calendar pentru obiectivele dvs

Cat de curand doriti sa va atingeti obiectivele financiare? Aceasta va determina tipul de investitii pe care il faceti.

Daca sunteti interesat sa obtineti rapid o rentabilitate mare a investitiei dvs. si sunteti pregatiti sa va asumati riscul ca veti putea vedea, de asemenea, o mare pierdere la fel de repede, atunci veti selecta investitii mai agresive care au potentialul de a obtine o rentabilitate semnificativa. . Acestea includ stocuri subevaluate, stocuri de penny si terenuri care s-ar putea aprecia rapid ca valoare.

Daca sunteti interesat sa construiti bogatia incet, veti selecta investitii care genereaza o rentabilitate mai lenta a investitiei in timp.

Stabiliti nivelul de lichiditate dorit

Un activ ,,lichid” este definit ca un activ care poate fi usor convertit in numerar. In acest fel, veti avea acces rapid la bani daca aveti nevoie de ei in caz de urgenta.

Actiunile si fondurile mutuale sunt foarte lichide si pot fi convertite in numerar, de obicei in cateva zile.

Imobilele nu sunt foarte lichide. De obicei dureaza saptamani sau luni pentru a converti o proprietate in numerar.

Decideti cum doriti sa va diversificati

Nu vrei sa iti pui toate ouale intr-un singur cos. De exemplu: in fiecare luna, ati putea dori sa introduceti 30% din banii din investitii in actiuni, alti 30% in obligatiuni, iar restul de 40% intr-un cont de economii. Ajustati acele procente si optiuni de investitii astfel incat sa fie in conformitate cu obiectivele dvs. financiare.